• Посилання скопійовано

Відпустка по вагітності та пологах: донарахування ЄСВ та продовження тривалості

Чи потрібно сплачувати ЄСВ не менше мінімального, якщо жінка надає лікарняний по вагітності та пологах під час відпустки для догляду за першою дитиною до досягнення нею 3 років? Чи продовжується відпустка для догляду за дитиною до 3 років у зв’язку з народженням другої дитини?

 ЄСВ

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, ФО, які використовують найману працю та виплачують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами особам, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ визначено, що базою нарахування ЄСВ для платників, зазначених в абз. 7 п. 1 ч. 1  ст. 4 Закону про ЄСВ, зокрема, є сума допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, ЄСВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону про ЄСВ, встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ.

У разі, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Статтею 25 Закону №1105-XIV визначено, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Підпунктом 1 п. 3 розд. IV Інструкції №449, визначено, що нарахування ЄСВ за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, здійснюється за кожен місяць окремо так:

1. визначається середньоденний розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами шляхом ділення нарахованої суми такої допомоги на кількість днів, за які вона нарахована;

2. визначається сума допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, що припадає на кожен місяць окремо, шляхом множення середньоденного розміру такої допомоги на кількість календарних днів кожного місяця, за які вона нарахована;

3. визначається сума ЄСВ для роботодавця шляхом множення розрахованої суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за кожен місяць окремо на розмір ЄСВ, встановлений Законом про ЄСВ для зазначеної категорії платників.

Таким чином, якщо після розподілу суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами така сума за повний місяць становить менше мінімального розміру заробітної плати, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зазначена сума, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

У разі, якщо листок непрацездатності починається протягом місяця, де загальна сума нарахованого доходу (сума заробітної плати за відпрацьований час та суми допомоги по тимчасовій непрацездатності) становить менше мінімального розміру, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зазначений дохід, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

У разі, якщо листок непрацездатності закінчується протягом місяця, де сума допомоги по тимчасовій непрацездатності не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

 

Строки відпустки для догляду за дитиною до 3 років

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років у зв’язку з народженням другої дитин  не продовжується, оскільки тут діє інший механізм.

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років є соціальною відпусткою і за бажанням жінки може бути надана їй повністю або частково в межах установленого періоду. Тобто жінка може в будь-який момент її перервати, а потім знову продовжити. У будь-якому разі відпустка починається з дати, зазначеної в заяві про її надання, а закінчується днем, коли дитині виповниться 3 роки (якщо відпустка не буде перервана жінкою достроково).

Законодавством не передбачено оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою і другою дитиною. У цьому випадку працівниця і так перебуває у відпустці для догляду за старшою дитиною.

Право на відпустку для догляду за другою дитиною починається з наступного дня після дати виповнення першій дитині 3 років і до досягнення цього віку другою дитиною.

Підставою для оформлення наступної відпустки для догляду за дитиною стане заява працівниці про надання відпустки. 

Наприклад,  першій дитині 3 роки виповнюється 02.04.2019 р. Тоді відпустка для догляду за другою дитиною може розпочинатися з 03.04.2019 р., тобто наступного дня після дати виповнення першій дитині 3 років, також за заявою жінки. До заяви слід додати свідоцтво про народження другої дитини.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»