• Посилання скопійовано

Реєстрація у Фонді соцзахисту інвалідів, якщо кількість працівників менше восьми

На підприємство прийнято сьомого працівника. Чи обов’язково приймати восьмого працівника - особу з інвалідністю? Якщо так, то які строки реєстрації у Фонді соцзахисту інвалідів? Якщо прийняти на роботу особу з інвалідністю і на підприємстві лише 5 працівників, чи потрібно реєструватися у Фонді?

Для роботодавців установлено норматив щодо працевлаштування інвалідів, який становить:

  • 4% від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, якщо працює 25 і більше працівників;
  • одне робоче місце, у разі якщо працює від 8 до 25 осіб.

Роботодавці, кількість найманих працівників у яких становить 8 осіб та більше, відповідно до ст. 17, 18 Закону №875, зобов’язані:

  • виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів (у т.ч. спеціальні робочі місця з необхідними для них умовами праці). Спеціальні робочі місця створюються роботодавцями, у разі необхідності, за рахунок Фонду соціального захисту інвалідів або за власний рахунок (за рішенням місцевої ради);
  • надавати Державній службі зайнятості (ДСЗ) інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів;
  • звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у встановленому порядку.

Роботодавці, у яких кількість працюючих за основним місцем становить 8 і більше осіб, зобов’язані зареєструватися у відділенні Фонду за місцем державної реєстрації до 1 лютого, що настає за роком створення чи збільшення кількості працюючих (п. 3 Порядку №70).

На сьогодні це можна зробити особисто у відділенні Фонду або поштою. Реєстрація провадиться безоплатно.

Для цього роботодавцям слід подати такі документи:

  • заяву за формою, затверджену Наказом № 98;
  •  виписку або витяг із ЄДР;
  •  копію довідки про включення в реєстр неприбуткових установ, виданої податковим органом (для бюджетних установ).

Роботодавці, які мають відокремлені підрозділи, разом із заявою і копією довідки подають (надсилають) відомості про такі підрозділи за формою, затвердженою Наказом №98.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Оригінали документів надають під час подання заяви. Якщо відбувається подача заяви поштою, копії документів слід завірити нотаріально.

Дата реєстрації у відділенні Фонду - це дата подання документів, у разі надсилання поштою – дата на поштовому штемпелі.

Отже, якщо працівників менше ніж 8 на підприємстві, реєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів не потрібно, оскільки це не передбачено нормами чинного законодавства.

 

Як визначити облікову кількість працівників?

Норматив встановлюється, якщо на підприємстві за звітний період середньооблікова чисельність штатних працівників за рік становить 8 та більше осіб. При цьому ця чисельність обчислюється відповідно до Інструкції № 286. На цю особливість вказували й фахівці Мінсоцполітики у листі від 04.05.2016 р. №108/19/71-16. У ньому ж наведено приклади розрахунку середньооблікової чисельності працівників.

Відповідно до пп. 3.2.1 Інструкції №286 середньооблікова кількість штатних працівників за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число (для лютого - по 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення одержаної суми на число календарних днів звітного місяця.

Не враховуються  до облікової кількості штатних працівників такі категорії:

  • працівники інших підприємств, прийняті на роботу за сумісництвом (зовнішні сумісники);
  • особи залучені до виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру (п. 2.6 Інструкції № 286).

Відповідно до пп. 3.2.2 Інструкції № 286 для обчислення показника середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються усі категорії працівників, окрім працівників, які перебувають у відпустках:

  • у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку.

А ось штатних працівників, включно й інвалідів, які працюють на умовах неповного робочого часу (на 0,5, 0,25 ставки) до розрахунку включають як цілу одиницю.

Також, якщо на підприємстві є працівники, які працюють за внутрішнім сумісництвом  їх слід враховувати в обліковій кількості як одну фізособу.

Середньооблікова кількість працівників за рік розраховується шляхом підсумовування середньооблікової кількості в кожному місяці роботи підприємства протягом року й ділення отриманої суми на відповідне число місяців.

Найбільша Facebook-сторінка для бухгалтерів в Україні

При цьому фахівці Мінсоцполітики вказували, що робити у разі зменшення середньооблікової кількості працівників у поточному році порівняно з попередніми. У такому разі підприємству у поточному році необхідно повідомити відділення Фонду соціального захисту інвалідів про зменшення середньооблікової чисельності за звітний період.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»