• Посилання скопійовано

На підставі яких документів утримуються аліменти?

Працівник надав копію виконавчого листа за 2017 р., у якому зазначені розміри виплат, які відмінні від тих, що чинні на сьогоднішній день. Чи можна на підставі цього листа утримувати аліменти?

Законом №2475 внесено зміни у ст. 69 Закону №1404, яка стосується відрахувань із зарплати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника.

Підприємства, установи, організації, фізособи, фізособи-підприємці, здійснюють відрахування із заробітної плати і перераховують кошти  на відповідний рахунок  органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а в разі, якщо такий строк не встановлено, до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення.

Тому, якщо раніше мова йшла про перерахування коштів на рахунок стягувача, то зараз кошти перераховуватимуться на рахунок  органу державної виконавчої служби чи рахунок приватного виконавця.

Також зверніть увагу, що такі роботодавці щомісяця надсилатимуть виконавцю звіт про здійснення відрахування та виплати за встановленою формою. Відповідні зміни було внесено у п. 8 розділу X Інструкції №512/5.

Вимога про подання такого звіту має бути зазначена у постанові виконавчої служби про стягнення аліментів (п. 3 розділу Х Інструкції №512/5). У ній зазначається періодичність подання звітів та адреса, на яку необхідно направляти звіти.

Форму такого звіту затверджено додатком 9 до Інструкції №512/5. Раніше такий звіт теж треба було подавати, але щоквартально. 

Згідно зі ст. 182 СКУ, мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

У разі наявності в діях боржника ознак адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 183-1 КУпАП, держвиконавець складає протокол про адмінправопорушення та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу ДВС.

Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом ДВС, приватним виконавцем на вимогу стягувача протягом 3 р. д. у випадках, установлених законом. Така довідка дійсна протягом місяця з дня її видачі.

Відповідно до ст. 181 СКУ, способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Згідно із нормами ст. 187 СКУ, один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві.

Така заява може бути ним відкликана. На підставі заяви одного з батьків аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії.

На підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також, якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину.

Особа, на користь якої присуджено аліменти на дитину, може самостійно подати заяву з виконавчим листом про відрахування аліментів із заробітної плати, пенсії, стипендії або іншого доходу платника аліментів безпосередньо за місцем виплати платникові аліментів заробітної плати, пенсії, стипендії або іншого доходу.

На підставі заяви такої особи аліменти відраховуються із заробітної плати, пенсії, стипендії або іншого доходу платника аліментів у розмірі, зазначеному у виконавчому листі, та в строки, визначені частиною другою цієї статті, і перераховуються особі, на користь якої присуджені аліменти, за її адресою або на рахунок, зазначений у заяві.

Також, як зазначається у ст. 189 СКУ батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом.

Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років (ст. 191 СКУ).

Згідно із вищезазначеним, робимо висновок, що аліменти можуть сплачуватися як добровільно, примусово та добровільно-примусово на підставі відповідних документів (таблиця 1).

 

Документи для утримання аліментів

 

Призначення аліментів

Документи

Спосіб виконання рішення

За рішенням суду

Заява працівника

Примусово-добровільний

Рішення суду (наказ) або виконавчий лист, надіслані отримувачем

Примусовий

 

Постанова державного чи приватного виконавця

За згодою

Зява працівника

Добровільний

За договором утримання

Заява працівника

Добровільний

Договір про сплату аліментів (нотаріально посвідчений)

Примусовий

Виконавчий лист нотаріуса

 

Отже, ми вважаємо, що слід в першу чергу з’ясувати у працівника, який спосіб оплати аліментів він обрав. Якщо ж працівник наполягатиме саме на сплаті відповідно до цього виконавчого листа, рекомендуємо звернути до державного виконавця для уточненя інформації за цим документом.

Докладно про зміни щодо порядку стягнення аліментів читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202446
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202421
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024370
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202429
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024394