• Посилання скопійовано

Як документально оформити суміщення?

Підприємство приймає працівника на основне місце роботи завідуючим господарством та одночасно за суміщенням професій - енергетиком. Як оформити документально суміщення? Як описати суміщення в заяві від працівника, в наказі про прийняття, трудовому договорі, штатному розписі, трудовій книжці?

Суміщення професій (посади) є виконання на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, з доплатою за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. У цьому разі додатковою умовою трудового договору є суміщення професій (посад). Ця умова трудового договору встановлюється за угодою його сторін.

Не слід плутати суміщення професій (посад) із сумісництвом:

  • по-перше, робота за сумісництвом виконується, як правило, на іншому підприємстві, а при суміщенні професій (посад) — на тому ж підприємстві, що є основним місцем роботи працівника;
  • по-друге, суміщення професій (посад) здійснюється в межах нормального робочого дня (робочої зміни), а сумісництво — у вільний від основної роботи час;
  • по-третє, при сумісництві оплата провадиться за фактично виконану роботу, а при суміщенні професій (посад) провадиться доплата. Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі (ст. 105 КЗпП).

Відповідно до ст. 105 КЗпП працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. 

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Питання щодо суміщення професій (посад) регулюється постановою Ради Міністрів СРСР №1145 та Інструкцією №1145,  які є чинними відповідно до Постанови ВРУ №1545, і застосовуються у частині визначення поняття «суміщення професій (посад)». 

Підприємства госпрозрахункової сфери самостійно вирішують питання покладення на працівників виконання поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткового обсягу робіт і встановлення доплат за суміщення професій.

Постановою №1145 передбачено, що суміщення професій (посад) допускається за згодою працівника протягом встановленої законодавством тривалості робочого дня (робочої зміни), якщо це економічно вигідно і не призводить до погіршення якості продукції, виконуваних робіт, обслуговування населення. 

Доручення виконання роботи на умовах суміщення оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця, яким визначають суміщену посаду, умови виконання роботи та розмір винагороди, у вигляді доплати до посадового окладу (тарифної ставки). Доручення виконання працівником поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) вважається зміною діючого трудового договору, яка пов'язана із встановленням додаткових прав та обов'язків працівнику (див. зразок наказу).

Неоформлення наказом (розпорядженням) роботодавця виконання роботи працівником на умовах суміщення професій (посад) не може розглядатися, як відсутність змін у трудових відносинах, якщо поведінка сторін трудового договору фактично засвідчила їхню волю до настання відповідних правових наслідків та, що такі правові наслідки настали.

Розмір доплати за виконання роботи суміщенням професій (посад) на підприємствах госпрозрахункової сфери законодавством не обмежуються, і встановлюється, як правило, в межах економії фонду заробітної плати за тарифною ставкою і окладом суміщуваної посади працівника. 

У бюджетній сфері доплата за суміщення професій (посад) встановлюється у розмірі до 50% посадового окладу (тарифної ставки). 

Відповідно до п. 15 Постанови Пленуму ВСУ  №13 у тому разі, коли умови про розміри доплат за виконання працівником поряд з основною роботою додаткової роботи за іншою професією чи посадою (суміщення професій, посад) або обов'язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи не були визначені відповідно до ст. 105 КЗпП у колективному договорі чи погоджені інакше за відсутності останнього, розмір доплати за таку роботу, виконану за розпорядженням власника або з його відома, визначається судом з урахуванням її складності, характеру, обсягу, а також ступеня використання робочого часу та тарифної ставки працівника.

У трудовій книжці інформація про суміщення не зазначається!

 

Штатний розпис

Якщо таких посад до цього не було, тоді слід ввести такі посади наказом у штатний розпис, тобто змінити штатний розпис.

 

Товариство з обмеженою відповідальністю

«АЗОВ і Ко»

 

 

            01.11.2018  р.                                       м. Маріуполь                                                № 476

Про внесення змін

до штатного розпису

НАКАЗУЮ:

1. Внести з 09 листопда 2018 року в штатний розпис наступні зміни:

  • Ввести посаду «завідувач господарством» з окладом 10 000 грн. Кількість штатних одиниць за посадою — 1.
  • Ввести «енергетик» з окладом 8000 грн. Кількість штатних одиниць за посадою — 1.

2. Начальнику відділу кадрів Липчак О.В  внести зміни до штатного розпису до 09 листопада 2018 року.

Директор Пухтін   О.М Пухтін

С наказом ознайомлений Липчак  О.В. Липчак

01.11.2018 р.

  

Товариство з обмеженою відповідальністю

«АЗОВ і Ко»

 

НАКАЗ

 

            09.11.2018 р.                                         м. Маріуполь                                                № 453-к

 

 

Про запровадження

суміщення посад                                          

ДОРУЧИТИ:

 

Перебийносу Віктору Петровичу, завідувачу господарства, без увільнення від його основної роботи, обумовленої трудовим договором, виконання додаткової роботи на умовах суміщення за посадою енергетика із щомісячною доплатою у розмірі 50% посадового окладу вакантної посади енергетика з 01.12.2018 р.

 

Підстави: 1. Заява Перебийноса В.П від 08.11.2018 р.

                  

Директор                                                       Пухтін                                               О.М Пухтін

 

Візи

Головний бухгалтер

Бражненко  О.С Бражненко

09.11.2018 р.

З наказом ознайомлений

Перебийніс  В.П Перебийніс

09.11.2018 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»