• Посилання скопійовано

Працівник відбуває у відрядження у вихідний день: порядок компенсації

Працівник відбуває у відрядження у вихідний день. Як оплачувати такий день? Чи потрібно надавати додатковий вихідний? Відрядження закінчується в останній день місяця, відповідно додатковий вихідний день надається в наступному місяці. Як це відобразити?

Відповідно до ст. 107 КЗпП, а також  п. 10 Інструкції №59 (яка не є обов’язковою для небюджетних підприємств, які можуть використовувати її положення як рекомендації), якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку.

Якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку відповідно до ст. 107 КЗпП. Питання щодо надання іншого дня відпочинку для працівника, який прибуває із відрядження у вихідний день, повинне бути врегульоване правилами внутрішнього трудового розпорядку (див. п. 11 та п. 12 Інструкції №59).

При цьому Мініпраці та соціальної політики України у листі від 19.06.2008 р. №154/13/116-08 зазначає, що дні відбуття або повернення із відрядження, які збігаються з вихідними, святковими або неробочими днями, не вважаються такими, у які працівник спеціально відряджений для роботи,  а отже, й компенсації за роботу в ці дні не виплачується.

Але згідно з ст. 15 Закону про оплату праці підприємства госпрозрахункової сфери питання оплати праці своїх працiвникiв вирiшують самостiйно в колективному договорi з дотриманням норм i гарантiй, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (мiжгалузевими) i територiальними угодами. 

Також хочемо наголосити, що Інструкція №59 є обов’язковою для виконання лише для бюджетних підприємств. Госпрозрахункові підприємства застосовують власно розроблене Положення про відрядження.

Таким чином, для того щоб визначити, яким чином оплачувати вихідний день, у який працівник відбуває у відрядження чи повертається з нього, необхідно зважати на такі обставини:

  • чи проводилася в цей день працівником робота чи працівник лише відбував/повертався з відрядження;
  • чи передбачено Положенням про відрядження підприємства компенсацію за вихідний день, якщо на нього припадає вибуття чи повернення з відрядження.

Окрім цього, порядок надання іншого вихідного дня також повинен бути передбачений таким положенням, зокрема, чи може надаватися такий вихідний до проведення відрядження чи після.

Отже, законодавчих обмежень щодо надання такого вихідного дня немає.

Якщо ж підприємство за домовленістю з працівником приймає рішення про надання йому вихідного дня після відрядження (з переносом його на наступний місяць), то вихідний день, у який працівник прибуває з відрядження, оплачується згідно з зазначеним вище порядком, а ось в наступному місяці у такого працівника норма тривалості робочого часу зменшується на один день. Відповідно в наступному місяці працівник за умови відпрацювання всіх інших днів за графіком отримає повний оклад, при цьому, замість одного робочого дня йому буде надано вихідний.

Вихідний день, у який працівник відбував у відрядження, табелюється і враховується згідно з тим, чи виконувалася в цей день працівником робота, чи тільки здійснювалось вибуття у відрядження. Якщо робота виконувалася, то такий день позначається та враховується як робочий.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»