• Посилання скопійовано

Чи можна укласти цивільно-правовий договір на збір яблук?

Юрособа має сад. Чи може така юрособа укласти цивільно-правовий договір на три тижні на збір яблук? Як запобігти трактуванню такого договору як трудового?

Загальне визначення цивільно-правового договору подається у ст. 626 ЦКУ: «договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків».

Цивільно-правові договори застосовуються для виконання конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів праці, і у разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється. Тобто за договором ЦПХ особа отримує оплату не за процес праці, а за її результат.

Тому зверніть увагу, що обсяг виконуваної роботи визначається у вигляді конкретних фізичних величин, які підлягають вимірюванню та можуть бути відображені в акті їх приймання (наприклад, кількість зібраних кілограм).

Договором ЦПХ встановлюються початковий та кінцевий терміни, у межах яких підрядник повинен виконати визначені договором роботи відповідно до власного графіку роботи та виходячи лише з власних можливостей.

Тому для того, щоб такий договір ЦПХ не було визнано трудовим, у ньому не повинно зазначатись графіку роботи чи кількості робочих годин підрядника.

Окрім цього, підрядник виконує визначені договором роботи на власний страх та ризик. Однак договором можуть передбачатися умови надання сировини чи матеріалів для виконання цих робіт. 

Отже, під час укладання договору ЦПХ підприємство повинно зважати на зазначені вище умови,  аби такий договір не було класифіковано як трудовий.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»