• Посилання скопійовано

Як діяти підприємцю при працевлаштуванні працівника?

Фізособа-підприємець, платник ЄП ІІІ групи, приймає на роботу найманого працівника. Які звіти потрібно при цьому подавати?

Перш за все підприємець, який приймає на роботу фізособу, зобов’язаний надати ДФС повідомлення про прийняття працівника на роботу до початку роботи такої особи. Форма повідомлення наведена у додатку до Постанови №413. Для уникнення неоднозначних ситуацій під час перевірок на практиці таке повідомлення подається у строк не пізніше ніж за день до дати початку роботи нового працівника.

Окрім цього, такий підприємець зобов’язаний  щомісячно подавати Звіт з ЄСВ (за формою Додатка 4). Якщо це основне місце роботи працівника, то сума нарахованого внеску не повинна бути менше за мінімальний розмір єдиного внеску (МЗП*22%) та не більше максимальної величини доходу, що підлягає оподаткуванню ЄСВ (15 * МЗП * 22%).

Зауважимо, що у такій місячній звітності підприємець відображає лише суми заробітної плати нарахованої працівнику. Суму нарахованого ЄСВ «за себе» підприємець відображає у річному звіті за формою Додатка 5.

Також такий підприємець стає податковим агентом такої фізособи щодо нарахування, утримання та сплати ПДФО та військового збору з сум виплаченого такій фізособі доходу. Для цього щоквартально (у строк протягом 40 календарних днів, що слідують за останнім днем звітного кварталу) ФОП подає звітність за формою №1ДФ.

При звільненні такого працівника повідомляти податковий орган не потрібно.

З тим, яку кадрову документацію повинен вести ФОП при прийнятті на роботу працівника, можна ознайомитися тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»