• Посилання скопійовано

Чи з усіма працівниками необхідно укладати письмові трудові договори?

Чи з усіма працівниками необхідно укладати письмові трудові договори? Чи обов’язково має бути до трудового договору додана посадова інструкція? Чи достатньо наказу та посадової інструкції?

Відповідно до ст. 24 КЗпП додержання письмової форми трудового договору є обов’язковим:

  • при організованому наборі працівників;   
  • при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я; 
  • при укладенні контракту; у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі; 
  • при укладенні трудового договору з неповнолітнім; 
  • при укладенні трудового договору з фізичною особою; 
  • в інших випадках, передбачених законодавством України. 

За відсутності зазначених обставин трудовий договір оформлюється наказом роботодавця, виданим на підставі заяви працівника.

 

Щодо наявності посадової інструкції

Статтею 29 КЗпП передбачено, що до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов'язаний:

  • роз'яснити працівникові його права і обов'язки;
  • проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору.

Мінсоцполітики свого часу у листі від 03.10.2005 року №36-508 повідомило, що Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників є нормативним документом, обов'язковим з питань управління персоналом на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності та видів економічної діяльності. Він є основою для розроблення посадових інструкцій працівникам, які закріплюють їх обов'язки, права та відповідальність.

Конкретний перелік посадових обов'язків визначається посадовими інструкціями керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців, які розробляють і затверджують на основі Довідника роботодавці, враховуючи конкретні завдання та обов'язки, функції, права, відповідальність працівників цих груп та особливості штатного розпису підприємства, установи, організації.

Посадові інструкції повинні відображати повний перелік завдань та обов'язків, повноважень і відповідальності, у разі потреби мати необхідні пояснення, а всі терміни - чіткі визначення.

Лише за наявності посадової інструкції потенційний працівник буде чітко знати права та обов’язки, що покладаються на нього при виконанні ним роботи, що унеможливить конфлікт між ним та роботодавцем з приводу їх виконання.

Відсутність посадових інструкцій може бути кваліфікована як порушення законодавства про працю – так пояснювали Держпраці в консультації.

Про які саме порушення може йти мова, у консультації не йдеться, але, на нашу думку, це "інші порушення вимог законодавства про працю", за які відповідно до п. 1 ст 41 КУпАП, накладається штраф від 30 до 100 нмдг (510-1700 грн).

Також за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абз. 2 - 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП, передбачено штрафну санкцію у розмірі мінімальної заробітної плати.

Отже, якщо працівник не належить до категорії працівників з якими слід обов’язково укладати письмові трудові договори, то достатньо буде наказу та посадової  інструкції.

Також рекомендуємо ознайомитися з покроковим алгоритмом прийняття на роботу працівника тут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»