• Посилання скопійовано

Підприємство ліквідовується: як звільнити працівницю в декретній відпустці?

Під час відпустки працівниці для догляду за дитиною до трьох років, ТОВ припинило діяльність. Ліквідації ще не було. Як звільнити таку працівницю?

Протягом відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінка може звільнитися за такими підставами:

Звільнення є можливим та не суперечить нормам чинного законодавства, оскільки у вищезгаданих статтях немає обмежень при розірванні трудового договору в період перебування у декретних відпустках. 

Але, якщо роботодавець буде ініціатором звільнення, то виникають певні труднощі.

Не допускається звільнення працівниці в період її перебування у відпустці з ініціативи роботодавця, а саме за ст. 40 та ст. 41 КЗпП. Разом з тим, мають на увазі як щорічні відпустки, так і інші відпустки, що надаються працівникам як із збереженням, так і без збереження заробітку (п. 17 Постанови Пленуму ВСУ "Про практику розгляду  судами трудових спорів" від 06.11.1992 р. №9).

Звільнення вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до трьох років та до шести років (ч. 6 ст. 179 КЗпП) з ініціативи роботодавця не допускається, окрім випадків повної ліквідації підприємства.  

У випадку повної ліквідації підприємства, звільнення вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до трьох (шести) років, допускається лише із обов’язковим працевлаштуванням. Звільнення можна оформити за п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП. У разі, якщо жінка відмовляється, від переведення без поважних причин її мають звільнити за п. 1 ст. 40 КЗпП (розірвання трудового договору у зв’язку з ліквідацією).

Якщо ліквідація юрособи відбувається з правонаступництвом, звільнення допускається з обов’язковим працевлаштуванням. Тобто тут теж застосовуються п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП – звільнення в порядку переведення працівниці за її згодою на підприємство, яке є правонаступником.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»