• Посилання скопійовано

Мінімальна зарплата для працівника

ВПО прийнята за сумісництвом з окладом 9200 грн. Відпрацювала 74 години, нарахована зарплата - 4760,84 грн. Отримали за неї компенсацію - 6500 грн. Тепер ЦЗ вимагає або повернути їм кошти або доплатити зарплату до рівня МЗП. Згідно з Порядком №331 немає підстав для донарахування зарплати чи повернення коштів, оскільки в п. 2 цієї вказано, що МЗП має бути за повністю виконану норму робочого часу. Як правильно вчинити?

Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО) внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні визначений Порядком №331.

 

Виплата компенсації за працевлаштування ВПО

Виплати будуть здійснюватися за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.

Компенсація витрат роботодавцеві надається у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується ЄСВ, на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, за таких умов:

  • роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;
  • подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік.

Ці кошти роботодавці мають витрачатити повністю на оплату праці таких працівників, оскільки надаються за державною програмою та є цільовими.

 

Підстави повернення отриманих коштів

Роботодавець зобов’язаний повернути суму компенсації витрат на рахунок регіонального центру зайнятості добровільно чи на підставі рішення суду з наступних підстав:

  • у разі припинення трудових відносин до завершення строку виплати компенсації витрат, роботодавець протягом п’яти робочих днів з дня такого припинення зобов’язаний повернути суму невикористаної компенсації витрат на рахунок регіонального центру зайнятості. Сума, що підлягає поверненню, визначається як різниця між сумою компенсації витрат (6500 гривень) та її розміром, розрахованим пропорційно відпрацьованому працівником часу на місяць (п. 11 Порядку № 331);
  • у разі подання недостовірних документів та відомостей, що стали підставою для призначення компенсмації або нецільового використання роботодавцем отриманих коштів (п. 17 Порядку № 331).

Отже, якщо ВПО прийнята за сумісництвом на умовах неповного робочого часу та відпрацювала місяць повністю, тобто виконала місячну норму праці в рамках своєї зайнятості, то у роботодавця виникає обов'язок щодо виплати такому працівнику зарплати у розмірі не менше МЗП (6500,00 грн), тобто у сумі отриманої компенсації витрат на оплату праці. У разі недоплати зарплати до зазначеного розміру, ФСС при здійсненні перевірки (абз. 4 п. 9 Порядку №331) вважатиме їх використаними роботодавцем не за цільовим призначенням та вимагатиме їх повернення або доплатити зарплату до рівня МЗП.

Тож, у ситуації, що склалася, роботодавцю потрібно здійснити доплату працівнику – ВПО до рівня МЗП, інакше кошти доведеться повернути якщо не добровільно, то на підставі рішення суду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245571
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6354
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202442
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023202
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 098