• Посилання скопійовано

Чи потрібно платити сумісникам зарплату за першу половину місяця?

На підприємстві встановлено виплату зарплати за першу половину місяця відповідно до наказу у фіксованій сумі (але не більше 52% від зарплати). На підприємстві є сумісники, яким нараховується зарплата за фактично відпрацьований час. Чи треба сумісникам нараховувати аванс? Якщо треба, як він розраховується?

Відповідно до ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону про оплату праці, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно до ст. 102-1 КЗпП, працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу. 

Тобто, працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт, зафіксований в табелі обліку робочого часу, і відповідно до встановленої системи оплати праці. 

Отже, із вищезазначеного зрозуміло, що виплата заробітної плати найманим працівникам повинна здійснюватися не рідше 2 разів на місяць. І при цьому немає жодного поділу працівників на основних та сумісників (внутрішніх та зовнішніх). Тож, працівникам, які працюють за сумісництвом, також потрібно виплачувати аванс.

Нагадаємо, першою половиною місяця вважаються 15 календарних днів з 1 по 15 число, а другою половиною – з 16 по 30 (31, 28(29)). Тобто, заробітна плата за першу половину місяця має виплачуватись в період не пізніше з 16 по 22 число, а за другу половину – з 1 по 7 число. 

Проте звертаємо увагу, що конкретні терміни виплати заробітної плати два рази на місяць мають бути встановлені підприємством самостійно в колективному договорі або іншому нормативному акті роботодавця.

Тож, виплата зарплати сумісникам, як і основним працівникам, здійснюється шляхом перерахування грошових коштів на банківську карту або видачі їх через касу підприємства у терміни встановлені для виплати зарплати. 

Таким чином, для нарахування авансу працівнику-суміснику потрібно визначити фактичну кількість робочих годин з 1-го по 15-е число місяця й розмір годинної ставки. Добуток цих показників буде оплатою за фактично відпрацьований час.

За порушення законодавства про оплату праці передбачено притягнення винних осіб до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством (ст. 36 Закону про оплату праці). 

Відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП, роботодавці несуть фінансову відповідальність за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць та виплату її не в повному обсязі у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (з 01.12.2021 році – 19500,00 грн).

Також ст. 41 КпАП визначено адміністративну відповідальність - від 30 до 100 НМДГ (510 – 1700 грн). За повторне протягом року порушення - від 100 до 300 НМДГ (1700 – 5100 грн).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245571
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6354
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202442
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023202
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 097