• Посилання скопійовано

Працівник-«окладник»: рахуємо зарплату в днях чи годинах?

Підприємство використовує просту місячну оплату праці, виходячи з окладу та фактично відпрацьованих днів. Кадровик оформлює накази, у яких вказано оклад та тривалість робочого тижня в годинах. Як рахувати зарплату: в днях чи годинах?

Запитання: 

Підприємство використовує просту місячну оплату праці, виходячи з окладу та фактично відпрацьованих днів. Кадровик оформлює накази, у яких вказано оклад (тарифну ставку) та тривалість робочого тижня в годинах (40 годин для основного місця роботи, 20 годин для сумісників). Як рахувати зарплату: в днях чи годинах?

 

Відповідь:

Якщо працівнику встановлено тарифну ставку

Тарифна ставка може бути різною та встановлюється (за домовленістю між роботодавцем та працівником) за годину, день, місяць тощо.

Тож, якщо тарифна ставка встановлена за годину, то логічно, що облік робочого часу ведеться у годинах. І за таких умов оплачуються лише відпрацьовані години. Але в цьому випадку слід згадати про мінімальний розмір заробітної плати і про те, як його дотримуватися в умовах, коли оплата праці встановлена за годину. Адже тут йдеться про погодинну оплату праці, про яку докладно ми писали тут>>

Як роз’яснювали фахівці (див.  «Вісник. Офіційно про податки», липень 2009 р., №28 (552), с. 7), погодинна оплата праці є однією із систем почасової форми оплати праці і передбачає нарахування працівникам заробітної плати виходячи з погодинної тарифної ставки і фактичної кількості відпрацьованих ними годин за розрахунковий період. При цьому зазначена форма оплати праці має такі системи: пряма погодинна (проста) і погодинно-преміальна, за якої працівники окрім основної заробітної плати отримують премії.

Як роз’яснювало Мінсоцполітики у листі від 20.03.2017 р. № 766/0/101-17/28, для працівників з погодинною оплатою (годинними тарифними ставками) має застосовуватися мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі. Нагадаємо, що у 2019 році вона становить 25,13 грн за годину. Тобто, нижче цього розміру тарифну ставку за годину не може бути встановлено.

Якщо ж тарифну ставку працівнику встановлено за більший проміжок часу (день, місяць тощо), то, на нашу думку, облік робочого часу такого працівника має бути аналогічним до того, як обліковується робочий час у працівників із посадовим окладом. 

 

Якщо працівнику встановлено посадовий оклад

Якщо працівнику встановлено місячну тарифну ставку (оклад) й він відпрацює з певних причин (відпустка, хвороба тощо) не усі дні місяця, то зарплату йому буде нараховано тільки за фактично відпрацьований час — дні. І тільки, якщо такий працівник, наприклад, запізнився на 2-3 години, то оплата за виключно такий день провадиться виходячи із розрахованого годинного заробітку працівника.

Це основи нарахування зарплати при поденній оплаті праці. Тобто, тут, як виходить із роз’яснення Мінсоцполітики у своєму листі від 27.12.2017 р. №2993/0/101-17, застосовується такий собі мікс:

  • якщо працівник відпрацював цілий робочий день, то йому і оплачується, і обліковується цілий робочий день;
  • якщо ж якийсь із цих днів було відпрацьовано не повністю, то доведеться перейти на облік відпрацьованих годин і оплачувати години.

Якщо підприємство бажає використовувати при розрахунку зарплати саме дні, тоді у наказі щодо підприємства має бути встановлено, що працівникам встановлено місячну тарифну ставку (оклад). Цього достатньо. Якщо при перевірці будуть наполягати на проведенні іншого розрахунку працівникам-окладникам із місячною тарифною ставкою, то вищенаведений лист Мінсоцполітики буде у допомогу.

Приклади щодо поденного та підсумованого обліку робочого часу можна переглянути тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245231
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 5834
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202435
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023187
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 085