• Посилання скопійовано

Який порядок компенсації відсотків за кредити для аграріїв?

Який порядок компенсації відсотків за кредити для аграріїв у 2020 році?

На своєму засіданні 03.03.2020 р. Кабмін затвердив зміни до Порядку № 300, виклавши його в новій редакції. Зокрема, виключено обмеження чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20 мл. грн – після 03.03.2020 р. цього обмеження вже немає.

Компенсація на конкурсній основі надається суб’єктам господарювання агропромислового комплексу - юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичним особам - підприємцям (далі - позичальники), які:

  • провадять діяльність у галузях тваринництва та використали кредитні кошти для покриття поточних витрат та витрат капітального (інвестиційного) характеру, пов’язаних із провадженням діяльності у галузі тваринництва, або які мають чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20 млн гривень, - за всіма видами сільськогосподарської діяльності;
  • не мають порушених справ про банкрутство, яких не визнано банкрутами, що не перебувають на стадії ліквідації;
  • не мають прострочену більш як шість місяців заборгованість перед держбюджетом, Пенсійним фондом України та фондами загальнообов’язкового держсоцстрахування.

Компенсація позичальникам надається через уповноважений банк, що підписав з Мінекономіки Меморандум про загальні засади співробітництва (далі - уповноважений банк).

Компенсація надається позичальникам за нараховані і сплачені у поточному році відсотки за користування кредитами (поновлювальними та непоновлювальними, крім овердрафтів (контокорентних кредитів) у розмірі 1,5 облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування відсотків, але не вище розмірів, передбачених кредитними договорами, зменшених на 5 відсоткових пунктів.

Компенсації підлягають відсоткові ставки за:

  • короткостроковими кредитами, залученими для покриття виробничих витрат;
  • середньостроковими і довгостроковими кредитами, залученими для придбання основних засобів сільськогосподарського виробництва, здійснення витрат, пов’язаних з будівництвом і реконструкцією виробничих об’єктів сільськогосподарського призначення, а також для будівництва і реконструкції виробничих об’єктів (у тому числі сховищ для зберігання овочів, фруктів та ягід).

Сума компенсації, що надається позичальнику протягом бюджетного року за короткостроковими, середньостроковими та довгостроковими кредитами, не може перевищувати:

  • для позичальників та пов’язаних із ними осіб, які провадять діяльність у галузях тваринництва, - 15 млн гривень;
  • для позичальників, які мають чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20 млн гривень, - 5 млн гривень.

Для отримання компенсації за укладеними кредитними договорами позичальники подають щороку одному із уповноважених банків заявку на участь у конкурсі за встановленою Мінекономіки формою (форму заявки див. тут)  та згоду про надання уповноваженим банком Мінекономіки інформації, яка становить банківську таємницю або містить персональні дані, за формою, визначеною уповноваженим банком.

Уповноважений банк розглядає подані позичальниками заявки на участь у конкурсі для отримання права на компенсацію та за результатами оцінки заявок позичальників на відповідність вимогам, визначеним у п. 3 Порядку № 300, включає таких позичальників до реєстру на одержання компенсаційних виплат.

Компенсація відсотків здійснюється щомісяця виходячи із суми фактично сплачених позичальниками уповноваженому банку відсотків за користування кредитом за відповідний період з урахуванням абз. 1 п. 4 Порядку № 300.

Отже, для отримання компенсації слід звернутися до уповноваженого банку та подати йому відповідну заявку.

Також читайте тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи потрібно дисконтувати кредит під «пільгові» 0%?
    Підприємство отримало у банку кредит на 2 роки (на поповнення обігових коштів) з пільговою ставкою на час дії карантину – 0%. Після закінчення карантину ставка становитиме 3%. Умовами договору передбачено погашення частини суми через 12 місяців. Чи потрібно дисконтувати такий? За якою формулою?
    10.09.20211 644
  • Дисконтування кредиту отриманого за програмою «5-7-9»
    ТОВ отримало кредит від банку за програмою «5-7-9» строком на 5 років з щомісячним погашенням тіла кредиту. Згідно з умовами договору, ставка встановлена у розмірі 15% (середньоринкова), а частина відсотків погашається Фондом. Чи потрібно дисконтувати таку заборгованість? Чи враховується встановлена ставка при розрахунку теперішньої вартості?
    06.10.20201 914
  • Чи потрібно дисконтувати кредит за програмою «5-7-9»?
    Підприємство отримало кредит за програмою «5-7-9» (строк погашення одного 2023 рік, другого 2025 рік). Чи треба дисконтувати такий кредит? Чи буде встановлена ставка вважатись ринковою?
    15.09.20201 185
  • Який порядок компенсації відсотків за кредити для аграріїв?
    Який порядок компенсації відсотків за кредити для аграріїв у 2020 році?
    26.05.2020272
  • Чи треба дисконтувати кредит, взятий під ринкову ставку?
    Чи потрібно дисконтувати довгостроковий кредит банку (під заставу майна на 5 років) з ринковою ставкою 21% (нарахування та виплата відсотків - останній день кожного місяця)?
    14.01.20201 594