• Посилання скопійовано

Вексельна форма розрахунків та контрольована операція

Підприємство «А» (резидент) має борг перед підприємством «В» (нерезидент США). Підприємство «В» має борг перед підприємством «С» (нерезидент Туреччини). Чи можна здійснити розрахунки перевідним векселем з «А» на «В», а з «В» на «С» («С» пов'язана особа з «А»)? Чи буде вважатися операція контрольованою при розрахунках векселем «А», але вже пред'явнику векселя «С»?

Коли можна видати вексель?

Вексель — це цінний папір, який посвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця або його наказ третій особі сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю) (ст. 14 Закону про цінні папери).

Є дві форми векселів: простий та переказний. При переказному векселі взаємодіють три особи: векселедавець (трасант) (підприємство «В»), який і виписує та підписує вексель, у якому міститься пропозиція боржнику векселедавця (трасату) (підприємство «А»), сплатити в зазначений строк позначену у векселі суму третій особі — векселедержателю (ремітенту — кредитору трасанта) (підприємство «С»).

Тож, векселедавець (трасант) для платника за векселем (трасата) виступає кредитором, а для векселедержателя — боржником.

Відповідно до ст. 4 Закону про векселі, вексель може видаватися:

  • тільки у випадку, коли предметом договору є відвантаження товарів, виконання робіт чи надання послуг;
  • тільки у випадку, коли товари (роботи, послуги) вже фактично поставлено, і покупцеві залишилося їх оплатити.

Тобто вексель є формою відстрочки оплати за отримані товари (роботи, послуги) і використовується у тому випадку, коли немає можливості оплатити ці товари грошима.

Таким чином, підприємство «В» може виписати перевідний вексель, якщо має заборгованість перед підприємством «С» за фактично отримані товари, послуги, роботи, втім не оплачені.

 

Чи є вексельні розрахунки контрольованою операцією?

Визначення господарських операцій контрольованими встановлені пп. 39.2.1 ПКУ.

Так, згідно з пп. 39.2.1.1 ПКУ контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, що здійснюються, зокрема, з пов’язаною особою – нерезидентом.

Підпунктом 39.2.1.7 ПКУ господарські операції, передбачені пп. 39.2.1.1 ПКУ визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухобліку, перевищує 150 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;
  • обсяг таких госпоперацій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухобліку, перевищує 10 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Відповідно до роз’яснень ДФС в листі від 29.06.2017 р. №904/6/99-99-15-02-02-15/ІПК визначальною умовою для визнання операцій контрольованими є вплив таких операцій на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, тобто на фінрезультат до оподаткування, тож мають бути задіяні рахунки класу 7 «Доходи» та/або 9 «Витрати».

Для векселедавця – підприємства «В» операція із видачі підприємству «С» переказного векселю, платником  за яким виступає підприємство «А», будуть такі проведення: Дт 631 Кт 621; взаємозалік заборгованостей із підприємством «С» внаслідок наданого векселя -  Дт 621 Кт 361.

Також у обліку підприємства «В» будуть такі проведення: Дт 042 - обліковано на позабалансовому субрахунку зобов’язання трасанта за векселем, а після погашення підприємством «А» заборгованості – Кт 042.

У векселедержателя – підприємства «С» мають бути такі проведення: Дт 341/1 Кт 361  - отримано переказний вексель від підприємства «В» (векселедавця); Дт 342/2 Кт 341/1 - акцептовано переказний вексель підприємством «А» (платника за векселем).

У платника за векселем – підприємства «А» будуть такі проведення: Дт 631 Кт 621 - акцептовано переказний вексель; Дт 621 Кт 31 - оплачено вексель підприємству  «С» (векселедержателю); Дт 631 Кт 31 - оплачено підприємству «В» решту заборгованості за товар, якщо така є.

Оскільки при сплаті коштів підприємству «С» підприємством «А» за векселем, виписаним підприємством «В», не відбувається жодного впливу на об’єкт оподаткування податком на прибуток, тобто немає впливу безпосередньо на фінрезультат до оподаткування, то відповідно, вважаємо, що така операція не є контрольованою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Валюта і цінні папери»

  • На яку дату починати дисконтувати довгострокову позику?
    Юрособа має заборгованість за позикою від нерезидента, строк якої закінчився 31.12.2022 р. Укладена 31.12.2022 р. додаткова угода на продовження строку на 5 років, з погашенням платежів рівними частинами та відсотків поквартально, яка зареєтрована в НБУ 25.08.2023 р. На яку дату визнавати заборгованість довгостроковою та брати ставку для дисконтування — на 01.01.2023 р. чи на 25.08.2023 р.?
    06.12.2023213
  • Переведення боргу за валютним кредитом
    Підприємство "А" за кредитним договором з банком отримало кредит в іноземній валюті. Зараз укладається тристоронній договір про переведення боргу на підприємство "Б". Чи будуть фінвитрати та курсові різниці, що виникатимуть у "В", його витратами? Чи необхідно "А" та "Б" доводити ділову мету укладення договору переведення боргу?
    28.11.202391
  • Чи можна у 2023 році повернути невикористаний валютний грант?
    Громадська організація отримала грант в іноземній валюті. Валюта була продана в повному обсязі. До закінчення гранту договір було припинено, тому ГО необхідно повернути невикористаний залишок коштів. Чи є правові підстави для купівлі валюти та повернення коштів у валюті грантодавцю на сьогоднішній день?
    13.09.202377
  • Валютний облік у ФОПа: надання приміщень в оренду нерезидентам за валюту
    ФОП – платник ЄП ІІІ групи надає приміщення в оренду нерезидентам. Оплату отримує у валюті на валютний рахунок. Як вести облік доходів ФОПа у валюті? Як враховувати курсові різниці, якщо курси різні на дату виставлення акту про оренду приміщення та на дату отримання оплати? Якими проведеннями закривати рахунки 36, 70, 312 та 333 на різниці, які виникають через зміну валютних курсів?
    10.08.202397
  • Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали?
    Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали в декларації про майновий стан та доходи?
    06.07.202354