• Посилання скопійовано

Як визначити ставку дисконту для кредитної лінії?

Протягом кількох днів лютого 2021 р. підприємство отримувало кредит за договором банківської кредитної лінії, строком на 2 роки, із ставкою 13% річних. Згідно з обліковою політикою для вибору ринкових процентних ставок підприємство користується інформацією, розміщеною на сайті НБУ. Як визначити ставку дисконту?

Якщо ставка кредиту 13% є ринковою, то дисконтувати заборгованість за кредитом не потрібно. Про це ми писали, наприклад, тут.

 

Як визначити, чи є ставка ринковою?

Відповідь на це питання можна подивитися тут.

В інформаційному повідомленні на сайті Мінфіну зазначено, що «…якщо підприємство регулярно, постійно користується позиками від фінансових та банківських установ, для ставки дисконту тільки за такими чи подібними позиками можливо брати відсоткову ставку, за якими отримуються такі позики цим підприємством. Про рівень ринкових ставок у певний період свідчать також статистичні дані банків оприлюднені на офіційному вебсайті Національного банку України».

Статистичні дані банків можна подивитися на сайті НБУ тут – «Вартість кредитів за даними статистичної звітності банків України (без урахування овердрафту)».

З повідомлення Мінфіну випливає, що якщо підприємство отримує кредит в банку, то ставка відповідного кредитного договору і буде ринковою. Від себе додамо, вона буде ринковою, якщо іншим суб’єктам господарювання кредит з подібними умовами також надається за такою ж ставкою.

Щодо статистичних даних банків, то визначати за ними конкретну ринкову ставку недоречно. Тому що це усереднені (статистичні) ставки. Для їх розрахунку використовуються статистичні дані всіх банків України. Окрім того, усереднюються ставки за кредитами з різними умовами, з різними строками надання.

Статистичні дані показують певний середній рівень.

Рівень, а не конкретну величину.

Наприклад, якщо для кредиту з подібними умовами в одному банку ставка 12%, а в іншому 14%, то середньою буде 13%. Але ж ринковою ставкою тут буде не статистична ставка 13%, а обидві конкретні ставки – 12% і 14%. Тобто, обидві ставки будуть ринковими.

Повторимося, статистичні дані банків показують певний коридор ставок, напрям. І такі статистичні дані не визначають ринкову ставку для конкретного кредиту. Тому брати статистичні дані банків України для визначення конкретної ринкової ставки банківського кредиту немає підстав.

Якщо подивитися статистичні дані банків за лютий 2021 року, то для довгострокових кредитів в національній валюті суб’єктам господарювання ставки кредитів коливаються за окремими датами в межах від 11,9% до 15,4%.

Це показує, що ставка 13% цілком лежить в цьому коридорі ринкових ставок. Це також показує, що у підприємства немає підстав дисконтувати заборгованість за кредитом.

 

Чи може підприємство визначити порядок вибору ринкової ставки кредиту власною обліковою політикою?

Облікова політика - сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для ведення бухгалтерського обліку, складання та подання фінансової звітності (ст. 1 Закону про бухоблік).

На наш погляд, порядок вибору ринкової ставки кредиту не можна встановити обліковою політикою. Тому що ринкова ставка визначається ринком, зокрема, банківського кредитування, а не обліковою політикою підприємства.

Ринкова ставка кредиту – та, яка погоджується між банком і клієнтами. І аж ніяк усереднені статистичні банківські дані не можуть визначати конкретну ринкову ставку кредиту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Банки»

  • За якою ставкою дисконтувати довгостроковий кредит за програмою 5-7-9?
    ТОВ – платник податку на прибуток у 2020 році отримало довгостроковий кредит в банку за програмою 5-7-9. При отриманні кредиту було прийняте рішення дисконтувати його за ставкою рефінансування НБУ. Розмір ставки дисконтування переглядався щоквартально. Чи можна переглядати ставку щорічно або відмовитися від дисконтування цього кредиту?
    02.02.2023446
  • Сплата процентів за кредитом від нерезидента, якщо додаток до договору не зареєстрований в НБУ
    28.02.2022 р. закінчився договір кредиту від нерезидента. Сторони підписали додаток до нього, бо борг ще не виплачено. Відсотки нараховувались та списувались до витрат протягом 9 місяців. Зараз з’ясувалося, що додаток не зареєстрований в НБУ. Обслуговуючий банк відмовляється перераховувати відсотки за незареєстрованим додатком. Які наслідки несплати відсотків та віднесення до витрат цих сум?
    12.10.2022183
  • Використання е-ліміту юрособою в межах 2 000 000 євро
    Які документи потрібно надати до банку для проведення інвестиції за кордон в межах ліміту? Чи може юрособа перерахувати кошти в межах е-ліміту на рахунок в іншій державі? Як в обліку відображаются операції з використання е-ліміту?
    15.02.2022130
  • Банк помилково зарахував кошти: в який термін необхідно повернути?
    У які строки потрібно повернути помилково нараховані банком кошти?
    07.10.2021108
  • Як визначити ставку дисконту для кредитної лінії?
    Протягом кількох днів лютого 2021 р. підприємство отримувало кредит за договором банківської кредитної лінії, строком на 2 роки, із ставкою 13% річних. Згідно з обліковою політикою для вибору ринкових процентних ставок підприємство користується інформацією, розміщеною на сайті НБУ. Як визначити ставку дисконту?
    04.06.2021435