• Посилання скопійовано

Як з метою дисконтування визначити, чи є ставка кредиту ринковою?

У підприємства є короткостроковий кредит, який в грудні пролонговано на 5 років, ставка встановлена 11%. Якщо це ринкова ставка кредиту, то чи потрібно дисконтувати? Які документи підтверджують, що ставка ринкова?

Якщо ставка ринкова, чи потрібно дисконтувати?

Відповідно до п. 9 П(С)БО 11 «Зобов’язання» довгострокові зобов'язання відображаються в балансі за їх теперішньою вартістю.

Теперішня вартість - дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка, як очікується, буде потрібна для погашення зобов'язання в процесі звичайної діяльності підприємства.

Оскільки банківський кредит на дату пролонгації стає довгостроковим (5 років), за загальним правилом заборгованість за кредитом потрібно дисконтувати.

Відповідно до п. 14 П(С)БО 28 ставка дисконту базується на ринковій ставці відсотка (до вирахування податку), що використовується в операціях з аналогічними активами.

Якщо довгостроковий кредит отримується під ставку відсотку, яка є ринковою, то дисконтувати такий кредит не потрібно, адже фактично теперішня вартість кредиту відповідатиме номінальній. Про це ми писали, приміром, тут і тут.

Цієї думки тримається і суд (див, наприклад, Рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду від 19.08.2019 р. у справі № 160/3615/19). В цьому рішенні зазначено, що «…при отриманні позики на ринкових умовах дисконтування втрачає будь-який сенс, оскільки нараховані відсотки нівелюють будь-які додаткові економічні вигоди від отримання позики, відмінні від її безпосереднього використання в господарській діяльності. Тобто, про необхідність визнання доходу можна говорити тільки у разі отримання позики не на ринкових умовах, коли ставка процентів значно нижча від ринкової…».

Але навіть якщо виявиться, що ставка неринкова, дисконтувати не потрібно, на наш погляд, якщо різниця між номінальною сумою зобов'язання та дисконтованою сумою є несуттєвою. Про це ми писали тут. Величину несуттєвості підприємство має визначити своєю обліковою політикою. Наприклад, це може бути 5% від номінальної вартості кредиту. В такому разі не дисконтують, якщо

різниця між номінальною сумою зобов'язання та дисконтованою сумою менше 5%.

 

Які документи підтверджують, що ставка ринкова?

В інформаційному повідомленні на сайті Мінфіну зазначено, що «…якщо підприємство регулярно, постійно користується позиками від фінансових та банківських установ, для ставки дисконту тільки за такими чи подібними позиками можливо брати відсоткову ставку, за якими отримуються такі позики цим підприємством. Про рівень ринкових ставок у певний період свідчать також статистичні дані банків оприлюднені на офіційному вебсайті Національного банку України…».

Таку статистичну інформацію можна подивитися на сайті НБУ тут – «Вартість кредитів за даними статистичної звітності банків України (без урахування овердрафту)».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Банки»

  • За якою ставкою дисконтувати довгостроковий кредит за програмою 5-7-9?
    ТОВ – платник податку на прибуток у 2020 році отримало довгостроковий кредит в банку за програмою 5-7-9. При отриманні кредиту було прийняте рішення дисконтувати його за ставкою рефінансування НБУ. Розмір ставки дисконтування переглядався щоквартально. Чи можна переглядати ставку щорічно або відмовитися від дисконтування цього кредиту?
    02.02.2023446
  • Сплата процентів за кредитом від нерезидента, якщо додаток до договору не зареєстрований в НБУ
    28.02.2022 р. закінчився договір кредиту від нерезидента. Сторони підписали додаток до нього, бо борг ще не виплачено. Відсотки нараховувались та списувались до витрат протягом 9 місяців. Зараз з’ясувалося, що додаток не зареєстрований в НБУ. Обслуговуючий банк відмовляється перераховувати відсотки за незареєстрованим додатком. Які наслідки несплати відсотків та віднесення до витрат цих сум?
    12.10.2022183
  • Використання е-ліміту юрособою в межах 2 000 000 євро
    Які документи потрібно надати до банку для проведення інвестиції за кордон в межах ліміту? Чи може юрособа перерахувати кошти в межах е-ліміту на рахунок в іншій державі? Як в обліку відображаются операції з використання е-ліміту?
    15.02.2022130
  • Банк помилково зарахував кошти: в який термін необхідно повернути?
    У які строки потрібно повернути помилково нараховані банком кошти?
    07.10.2021108
  • Як визначити ставку дисконту для кредитної лінії?
    Протягом кількох днів лютого 2021 р. підприємство отримувало кредит за договором банківської кредитної лінії, строком на 2 роки, із ставкою 13% річних. Згідно з обліковою політикою для вибору ринкових процентних ставок підприємство користується інформацією, розміщеною на сайті НБУ. Як визначити ставку дисконту?
    04.06.2021435