• Посилання скопійовано

Подання уточнюючої декларації з податку на нерухомість: чи нараховувати самоштраф?

Протягом 2021 року підприємство здійснило продаж частини нерухомого майна. Коли подавалась уточнююча декларація була виявлена помилка (у Додатку 2 в рядку 6 зазначена сума зменшеного податку замість суми різниці на друге півріччя). Якщо подавати нову уточнюючу декларацію? Чи потрібно заповнювати рядок 7 – сума самоштрафу?

Згідно з пп. 50.1 ПКУ, у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених пп. 50.2 ПКУ:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Тобто самоштраф має виникати тільки у випадку донарахування  в уточнюючій декларації сум податку додатково до сум податку, які було відображено у звітній декларації, яка власне підлягає уточненню. При цьому переплата з податку, дебіторська заборгованість не впливають на факт донарахування податкового зобов язання та відповідно на нарахування самоштрафу. Основна умова виникнення самоштрафу – це збільшення сума податку до сплати в уточнюючій декларації.

У рядку 7 розділу ІІ дод. 2 до декларації зазначено, що він розраховується як (к. 4-7 р. 5 х 3 % або 5 %), тобто суму колонок з 4-ї по 7-му ( квартальні суми податку) з рядка 5 (Нараховано до збільшення податкового зобов’язання) слід помножити на ставку 3% або 5%.

Цей рядок розраховується лише при донарахуванні, тобто збільшенні ПЗ відносно того ПЗ,  яке було зазначено у попередній  декларації. Якщо в уточнюючій декларації буде зменшення ПЗ (рядок 6), то сума самоштрафу (рядок 7) не розраховується та не заповнюється.

Отже, якщо за результатами першої уточнюючої декларації, було помилково зменшено податок на більшу суму, ніж було потрібно (тобто було надміру знято зобов’язання), то у наступній уточнюючій потрібно донарахувати (збільшити) ПЗ, відповідно має бути заповнений рядок 5, а разом з ним потрібно розрахувати та відобразити рядок 7 із сумою самоштрафу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»