• Посилання скопійовано

Грант на навчання фізосіб для відкриття власної справи: оподаткування субгранту

Неприбуткова організація отримала грантові кошти на навчання фізосіб з метою відкриття ними власних справ. Грант передбачає виплату субгранту на розвиток майбутньої справи. Чи оподатковується виплата грантів фізособам? Який код доходу потрібно ставити у Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності?

Згідно з пп. 133.4.1 ПКУ її установчі документи мають  містити  заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

А доходи (прибутки) неприбуткової організації мають використовуватися виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2. ПКУ).

Отже, при фінансуванні навчання фізосіб з метою відкриття ними власних справ неприбуткова організація має подбати про збереження статусу неприбутковості. Тобто таке фінансування не повинно суперечити цілям та меті діяльності неприбуткової організації. Тож, неприбуткова організація може отримувати гранти з метою надання їх у вигляді субгранту фізособам, чинне законодавство заборони не містить. Головне, щоб така діяльність була передбачена статутними документами неприбуткової організації.

 

Оподаткування

Зазначимо, що гранти оподатковуються як звичайна безповоротна фінансова допомога. 

 

Гранти фізособам у грошовій формі

Відповідно до пп. 163.1.1 ПКУ передбачено, що об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

ДФС в ІПК від 28.08.2019 р. №4018/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що дохід у вигляді гранта, який виплачується на користь фізичних осіб, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах і не є базою нарахування ЄСВ.

Статтею 165 ПКУ визначено кінцевий перелік доходів, які не включаються до загального (місячного) річного оподатковуваного доходу платника податків. Водночас до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Вказані доходи також є об'єктом оподаткування ВЗ (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Таким чином, виплачуючи гранти (субгранти) в грошовій формі фізособам на розвиток бізнесу неприбуткова організація має утримувати ПДФО (за ставкою 18%) та ВЗ (за ставкою 1,5%) із суми такого доходу за його рахунок. В Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності виплата гранту відображається за ознакою доходу «127». 

 

Гранти фізособам у негрошовій формі

Про виплату грантів (субгрантів) фізособам неприбутковими організаціями у негрошовій формі та їх оподаткування ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»