• Посилання скопійовано

Декларування доходів, отриманих на Payoneer

ФОП на ЄП групи 3 у 2 кв. 2022 р. отримав доходи на Payoneer, має підтверждуючі документи (інвойси). Коли їх потрібно декларувати – при отриманні на Payoneer чи виведенні на банківський рахунок?

Ризикованість для ФОП отримання коштів на рахунок в системі Payoneer

Про це ми писали тут.

Скажемо тезисно:

  • платіжна система Payoneer не легалізована в Україні (відсутня у реєстрі НБУ);
  • система Payoneer не є банківською установою (системою) та оперує віртуальними, а не банківськими рахунками за принципом «електронного гаманця»;
  • гроші, які знаходяться на рахунку у системі Payoneer, непідконтрольні НБУ та податковій службі, в «поле зору» потрапляють лише ті суми, які виведені на рахунок в українському банку;
  • для платників ЄП груп 2 - 3 є ризик визнання податковою службою таких розрахунків як негрошових (див. п. 291.6 ПКУ).

Для уникнення можливих непорозумінь з податковою рекомендуємо отримувати кошти від експорту послуг виключно на валютний рахунок ФОП в українському банку, без застосування системи Payoneer.

Хоча заради справедливості зазначимо, що українські банки надають таку послугу із зарахування коштів з рахунку Payoneer на рахунок в українському банку. Тобто, на практиці така схема використовується. Про проблеми у зв’язку з цим зі сторони податкової служби на сьогодні нам не відомі.

Хоча, наприклад, в ІПК ДПСУ від 07.04.2021 р. № 1421/ІПК/99-00-07-05-01-06 зазначено, що відповідно до ст. 7 Закону № 2473 приймати платежі в іноземній валюті через платіжні системи, без залучення рахунків, відкритих в банківських установах, про які в установленому порядку повідомлено контролюючі органи України, заборонено.

Хоча в іншій ІПК ДПСУ від 17.06.2021 р. № 2494/ІПК/99-00-04-03-03-06 податкова висловилася обережніше: «…з питань щодо здійснення розрахунків за допомогою платіжних систем з нерезидентами за зовнішньоекономічними контрактами, пропонуємо звернутись до Національного банку України».

Наведені ІПК – додаткове підтвердження ризикованості отримання коштів від експорту послуг на рахунок Payoneer.

 

За якою датою ФОП відображати доходи

Згідно з п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).

Причому ПКУ не встановлює, що кошти мають отримуватися виключно на рахунок в українському банку.

Дата отримання – це дата фактичного отримання коштів платником.

Якщо ФОП отримує кошти на рахунок в Payoneer, то дата такого отримання і буде датою отримання доходу.

Тому саме на цю дату ФОП і має відобразити отриманий дохід, перерахувавши його в гривні за офіційним курсом НБУ на цю саму дату.

Але, як ми сказали вище, ані НБУ, ані податкова не контролює рахунок в Payoneer. Це означає, що ФОП може уникати оподаткування таких коштів, виводити кошти на рахунок в українському банку довільно – пізніше, аніж на дату, на яку вони отримані, в меншій сумі, аніж отримані кошти.

Повторимося – подібне уникнення від оподаткування є порушенням чинного українського законодавства.

Якщо ФОП отримав дохід, він зобов’язаний його задекларувати.

Підтвердженням отриманих доходів буде інвойс і виписка з рахунку Payoneer.

Проте ми би радили дещо інший варіант. Якщо вже ФОП ризикує отримувати кошти на рахунок в Payoneer, доречно в цей самий день перераховувати кошти на рахунок в українському банку. Можна навіть налаштувати автоматичний переказ коштів. Тоді якщо на рахунок Payoneer надійдуть кошти, система автоматично відправить їх на рахунок в українському банку. Відтак буде одна дата отримання на рахунок Payoneer і на рахунок в українському банку. І доходи визначатимуться цією датою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024388
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202470
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202456
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202458
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024184