• Посилання скопійовано

Відображення добровільної виплати мобілізованим в бухобліку та об’єднаній звітності

Згідно з Законом №2352, роботодавці не зобов’язані зберігати середній заробіток за мобілізованими працівниками. Підприємство видало наказ про скасування виплат мобілізованим та прийняло рішення й надалі проводити їм виплати, як вид «Допомога». Як відображати «Допомогу» в бухобліку та в об’єднаній звітності в додатках Д1 та Д4?

Прийняте рішення про добровільні виплати мобілізованим працівникам роботодавець має зафіксувати в наказі та внести зміни до положення про оплату праці з наведенням механізму розрахунку цієї добровільної виплати. Тому що нарахування добровільної виплати мобілізованим працівникам можна виплачувати в будь-якій сумі: 

  • 100% за Порядком №100 чи якийсь відсоток від нарахованої середньої; 
  • фіксованій (у розмірі окладу, МЗП тощо).

Оскільки добровільна виплата  є складовою зарплати, то на неї потрібно буде нарахувати ЄСВ та утримати ПДФО та ВЗ. У випадку, якщо сума нарахованої добровільної виплати буде менше МЗП, роботодавцю доведеться, за основним працівником, який перебував у трудових відносинах повний місяць, донарахувати ЄСВ до мінімального розміру (п. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).   

Добровільні виплати мобілізованим працівникам є витратами підприємства і у бухобліку відображатимуться проведенням: Дт 949 Кт 661.

Така виплата в Об’єднаній звітності відображається як звичайна зарплата – в додатку 4ДФ за ознакою «101», а в Додатку 1 з КЗО «1», з зазначенням кількості календарних днів перебування платника податку (мобілізованого працівника) у трудових відносинах в графі 14. У Додатку 5 дана виплата не відображається.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»