• Посилання скопійовано

Директор - єдиний працівник: відпустка та заповнення об’єднаної звітності

На підприємстві є один керівник (жінка), який знаходиться за кордоном. Зарплата з березня 2022 р. не нараховується. Більше працівників підприємство не має. Основний вид діяльності - надавання приміщення в оренду. Як відобразити керівника в об’єднаній звітності (J0500107), якщо відсутнє нарахування? Як правильно оформити її відпустку?

Оформлення відсутності директора - єдиного працівника під час воєнного стану

Директорці, яка через війну з березня місяця перебуває за кордоном можна:

  1. оформити відпустку без збереження зарплати, скориставшись карантином. Це передбачено ст. 84 КЗпП, ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки:

У випадку, якщо в установчих документах зазначено погодження відпусток директора з засновником, потрібно написати три окремі заяви (під кожен карантин), наприклад: «Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати на період встановленого на території України карантину з 1 квітня 2022 р. по 31 травня 2022 р.» та отримати згоду на відпустку, оформлену протоколом загальних зборів або рішенням засновника (якщо власник один). І вже на підставі протоколу/рішення оформляються роботодавцем відповідні накази. Якщо статутними документами передбачено, що такі рішення він приймає без погодження з власником/ –ками, то видається наказ/розпорядження самому собі, наприклад: «Відбуваю у відпустку без збереження заробітної плати на період встановленого на території України карантину з 1 квітня 2022 р. по 31 травня 2022 р.».

  1. оформити відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану. Це передбачено ч. 2 ст. 12 Закону №2136. Нагадаємо, що воєнний стан продовжено до 23 серпня 2022 р.

Оформлення такої відпустки здійснюється так, як прописано у варіанті 1.  Зміст заяви може бути, на кшталт «Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати на період дії воєнного стану до дня його припинення або скасування».

  1. призупинити дію трудового договору.  

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове звільнення роботодавця від обов'язку забезпечувати працівника роботою і тимчасове звільнення працівника від обов'язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором (ст. 13 Закону № 2136).

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин. Просто працівник не виходить на роботу і не виконує своїх посадових обов’язків, проте його не звільняють і статус працівника у нього зберігається. При цьому директор, як і інші працівники, теж є найманим працівником.

Таким чином, директор може видати наказ на призупинення дії трудового договору через воєнні дії до того моменту, як підприємство відновить можливість здійснювати основну діяльність.

Проте, візьміть до уваги факт підписання та подання звітів, щоб не сталося так, що директор їх підписав чи здав в оренду приміщення та отримав дохід, коли був звільнений від виконання своїх посадових обов’язків через призупинення дії трудового договору чи перебуванні у відпустці будь-якого виду.

Оформлення призупинення трудового договору здійснюється так, як прописано у варіанті 1.

  1. оформити дистанційну роботу.

Директор підприємства може працювати дистанційно за кордоном, оскільки ст. 60-2 КЗпП не містить виключень для керівників підприємств. Про дистанційну роботу директора за кордоном ми писали тут.

Враховуючи вищезазначене, та беручи до уваги те, що директор єдиний працівник підприємства, і той факт, що з березня 2022 йому не нараховувалася зарплата, підійде оформлення з 1-го по 3-й варіанти. Отже, на час подання звітності відпустку без збереження заробітної плати потрібно перервати, а призупинення дії трудового договору скасувати (ч. 1 ст. 13 Закону № 2136), та час, витрачений на її подання, протабелювати й оплатити.

 

Об’єднана звітність

Відпустка без збереження (карантинна та на час воєнного стану)

У Додатку 1 Об’єднаної звітності відпустка без збереження зарплати на цілий місяць (наприклад, березень) відображається наступним чином:

  • у графі 8 - КЗО;
  • у графі 10 - звітний місяць кварталу;
  • у графі 13 – кількість календарних днів без збереження зарплати «31»;
  • у графі 14 – кількість календарних днів перебування у трудових відносинах «31»;
  • графи 16 та 17 – не заповнюються, оскільки немає відпрацьованих днів, а отже і зарплати;
  • графа 20 - не заповнюються, тому що немає доходу (графи 16 та 17), а якщо немає бази оподаткування, то відсутня й сума нарахованого ЄСВ;
  • графи 05-08, 11, 21-24 - заповнюються у звичайному порядку, інші графи не заповнюються.

 

Призупинення дії трудових договорів

У Додатку 1 Об’єднаної звітності призупинення дії ТД на цілий місяць (наприклад, березень) відображається наступним чином:

  • у графі 8 - КЗО;
  • у графі 10 - звітний місяць кварталу;
  • у графі 14 – кількість календарних днів перебування у трудових відносинах «31»;
  • графи 16 та 17 – не заповнюються, оскільки немає відпрацьованих днів, а отже, і зарплати;
  • графа 20 - не заповнюються, тому що немає доходу (графи 16 та 17), а якщо немає бази оподаткування, то відсутня й сума нарахованого ЄСВ;
  • графи 05-08, 11, 21-24 - заповнюються у звичайному порядку, інші графи не заповнюються.

Увага! Графа 13 в даному випадку не заповнюється. Вона заповнюється виключно у випадку надання працівникам відпустки без збереження зарплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202413
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414