• Посилання скопійовано

Не подали Д5 за 2017 та 2018 роки: як подати правильно?

У 2017 та 2018 роках ФОП на ЄП 3 групи не подав Додаток 5 (ЄСВ). Декларація була подана у встановлені строки. Як тепер подати цей додаток разом із Декларацією з єдиного податку?

Відповідно до п. 50.1 ПКУ уточнююча декларація подається за формою, яка діє на час її подання. 

ФОП на ЄП 3 групи звітують за новою формою податкової декларації платника єдиного податку, починаючи з 1 кварталу 2021 року. Форма затверджена наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752. Крім того, в ній з'явився додаток 1, за допомогою якого підприємці звітують по сплаченому ЄСВ "за себе". Додаток 1 замінив форму № Д5, яка більше не подається. Податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи-підприємця (для третьої групи) подається за формою F0103307.

Відразу зауважимо, що інформації про те, як правильно на сьогодні подати Додаток 1, який є невід’ємною частиною декларації, оскільки подали тільки декларацію, а Додаток 5 у 2017 та 2018 рр. не подали, порядком заповнення Декларації платника єдиного податку  - фізичної особи - підприємця не передбачено та жодного роз’яснення податківцями не надано. 

Але ж факт неподання Додатку 5 за 2017-2018 рр. залишається і ситуацію потрібно виправляти. 

Як показала практика, для виправлення такої ситуації з отриманням квитанції “Пакет прийнято” потрібно подати Додаток 1 у складі декларації наступним чином.

Для початку потрібно в програмі відкрити період 2017 (рік) вибрати діючу на сьогодні декларацію з Додатком 1 (за формою F0103307) та поставити тип “Звітна”.

1. У Додатку 1 до декларації з типом “Звітна”:

 у рядку 4 “Податковий (звітний) період - поставити відмітку в комірці “рік” 2017;

 рядки 1,2,3,7,8.1 - заповнюються в звичайному порядку;

 таблична частина рядка 9 щодо визначення сум нарахованого доходу та сум нарахованого ЄСВ потрібно заповнити так, як при звичайному поданні;

 рядок 10 не заповнюється.

2. У Декларації:

 у рядку 2 “Податковий (звітний) період - поставити відмітку в комірці “рік” 2017;

 рядки 4-7,9,10 - заповнюються в звичайному порядку;

 у рядку 21 - зазначається сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті  на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду (рядок Усього графа 4 розділу 9 додатку 1);

 у рядку “До декларації додається: Додаток 1 “Відомості  про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску”” в комірці ставиться відмітка "Х" . 

Аналогічно заповнюється і подається Додаток 1 у складі декларації за 2018 рік.

Звертаємо увагу, що розділи IV та V декларації не заповнюються, оскільки сама декларація в 2017-2018 рр. була подана.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»