• Посилання скопійовано

Виплати контрактнику: як бути зi звiтнiстю?

Працівник підприємства 10.01.2022 р уклав з МОУ контракт про проходження служби в ЗСУ на посаді рядового та сержантського складу (територiальна оборона). Чи потрібно підприємству виплачувати середню зарплату контрактнику за весь строк дії контракту? Чи діє відшкодування цих витрат у 2022 р.? Як відобразити дані виплати в Додатку 4ДФ?

Відповідно до ст. 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата (абз. 3 п. 2 Порядку №100). Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Виплачується середній заробіток у строки для виплати заробітної плати, установлені в колективному договорі, з урахуванням вимог ст. 115 КЗпП.

Нараховується середній заробіток за робочі дні за графіком роботи підприємства протягом усього періоду військової служби. Середньоденну зарплату розраховують один раз, щомісячно розраховувати не потрібно. 

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді зарплати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (пп. 164.2.1 ПКУ).

Таким чином, середня зарплата за період перебування працівника на військовій службі за контрактом оподатковується ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%). У Додатку 4ДФ об’єднаної звітності , сума такого середнього заробітку разом із сумою ПДФО та ВЗ відображається у розділі І з ознакою доходу «101» (як звичайна зарплата).

Базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, яку включають  основну та додаткову заробітну плату пп. 1 п. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). Тож, на середній заробіток нараховується ЄСВ у розмірі 22% (або ж 8,41%, якщо працівник підприємства є особою з інвалідністю).

У Додатку 1 об’єднаної звітності середній заробіток працівника-контрактника відображається у графі 08 "код застрахованої особи" – «47» (або за кодом «66» - якщо контрактник особа з інвалідністю). Якщо виникла необхідність в донарахуванні ЄСВ до мінімального страхового внеску, то суму ЄСВ-різниці відображається  за кодом типу нарахувань «13» у графі 09 і кодом категорії застрахованої особи «47» у графі 08.

У Додатку 5 об’єднаної звітності інформацію про початок і закінчення військової служби за контрактом не зазначають.

Звертаємо увагу, що ч. 7 ст. 41 КпАП встановлює адміністративну відповідальність за порушення встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених Законами про військовий обов’язок і військову службу, про  мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Також за порушення гарантій та пільг, встановлених вищенаведеними законами встановлена відповідальність згідно із абз. 5 ст. 265 КЗпП.

Компенсації з бюджету виплаченого середнього заробітку роботодавцем працівникам, які проходять службу за контрактом, законодавством не передбачено. Тож на даний час роботодавець самостійно сплачує середній заробіток таким працівникам без жодної компенсації від держави.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024186
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202436
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202442
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202443
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024162