• Посилання скопійовано

Чи повинне підприємство, торгуюче уроздріб алкоголем, подавати звіт №1-ОА?

Підприємство здійснює імпорт міцного алкоголю і реалізує його в роздріб у виключно у власному магазині (отримана ліцензія на роздрібну торгівлю алкоголем). Чи повинне воно подавати до податкової Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі (форми №1-ОА)?

Ні, не повинно. Далі розкажемо чому.

Відповідно до ч. 3 ст. 16 Закону №481/95-ВР, суб'єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, подають до органу виконавчої влади, уповноваженого КМУ видавати такі ліцензії, щомісяця до 10 числа наступного місяця звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, за формою, встановленою цим органом.

На виконання цієї норми Закону Наказом Мінфіну від 11.02.2016 р. №49 затверджено:

Відповідно до п. 1 розд. І Порядку №49 Звіт подають суб’єкти господарювання, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, незалежно від форми власності до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі.

Таким чином, Звіт форми №1-ОА подають тільки ті суб’єкти господарювання, які одержали ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями. Про це прямо зазначено як у самому Законі, як у назві Порядку і форми, так і в тексті Порядку.

Жодного слова про подання цієї форми суб’єктами, які мають ліцензію на роздрібний продаж, немає.

Але варто зазначити, що в розділі І є графа 9, в якій зазначається обсяг реалізації у роздрібну торгівлю.

З назви цього показника випливає, що тут варто показувати обсяг продажу алкогольних напоїв суб’єктам роздрібної торгівлі.

 

А якщо суб’єкт господарювання торгує алкогольними напоями як оптом, так і у роздріб?

В ІПК ДФСУ від 14.06.2018 р. №2611/6/99-99-12-02-02-15/ІПК зазначено, що в такому разі до загального обсягу реалізації в графу 8 розділу І потрібно включати і обсяг роздрібного продажу, в тому числі в графу 9 розділу І – виключно обсяг роздрібного продажу. Разом з тим у розділі III «Перелік контрагентів, яким здійснювалася реалізація алкогольних напоїв» навпроти кількості проданих в роздріб алкогольних напоїв слід зазначати власні дані.

Але, повторимося, в цій ІПК йде мова про підприємство, яке одночасно здійснює як оптову, так і роздрібну торгівлю.

Оскільки воно здійснює оптову торгівлю, то зобов’язане подавати форму № 1-ОА. Причому про необхідність зазначати у звіті обсяг роздрібного продажу в Порядку № 49 жодного слова немає. Навпаки, зі змісту Порядку випливає, що в графі 9 розділу І потрібно зазначати не обсяг власного роздрібного продажу, а продаж стороннім роздрібним продавцям. Але в такому разі у звіті не буде сходитися баланс між обсягом придбаного та проданого. Тому відображення у звіті підприємством, яке здійснює як оптовий, так і роздрібний продаж, як оптового, так і роздрібного продажу, цілком виправдано.

Але якщо підприємство здійснює тільки роздрібний продаж алкогольних напоїв, форму № 1-ОА, на наш погляд, воно не подає.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202443
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024566
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414
  • Бухгалтер без права підпису: чи подавати ф. №1-ОПП?
    На новоствореному підприємстві є директор (наймана особа), головного бухгалтера немає і в податкову дані не подавалися, що директор буде головним бухгалтером. Прийняли бухгалтера без права підпису. Але директор підписує всі звіти та банківські платіжки. В цьому є якесь порушення? Якщо є, то як це виправити?
    04.04.20241 9692
  • Маєте акцизний склад та ліцензію на зберігання пального для власних потреб: як звітувати?
    Підприємство отримало ліцензію на зберігання пального для власних потреб на акцизному складі, є платником акцизного податку. Які звіти та довідки необхідно подавати?
    03.04.2024517