• Посилання скопійовано

Відображення в додатку 4ДФ утриманих сум із зарплати, що перераховані на рахунок приватного виконавця

Як відобразити у єдиній звітності виплату аліментів, що перераховуються на рахунок приватного виконавця? Чи зазначаються відомості, якщо виконавець відмовляється надати довідку ф. №34-ОПП? В якій сумі, якщо в документах не зазначена винагорода виконавця? Чи відображати аліменти, якщо кошти перераховуються на виконавчу службу?

Почнемо з останнього запитання. Як зауважують податківці в ЗІР (підкатегорія 103.25), суми утриманих підприємством аліментів з фактичного заробітку (доходу) працівника на підставі постанови виконавця, які перераховані на рахунок виконавчої служби для подальшої їх виплати стягувачу, відображаються в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку за ознакою доходу «140» із зазначенням реєстраційного номера облікової картки стягувача.

Що стосується виплат аліментів на рахунок приватного виконавця. Фахівці ДПС мають наступну позицію щодо цього питання.

Частиною другою ст. 16 Закону № 1403 встановлено, що приватний виконавець є суб’єктом незалежної професійної діяльності.

Відповідно до частини другої ст. 44 № 1404 приватний виконавець для здійснення примусового виконання рішень відкриває в банках рахунки, у тому числі за потреби в іноземній валюті, для:

  • обліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів у національній та іноземній валютах та їх виплати стягувачам;
  • зарахування коштів виконавчого провадження;
  • зарахування винагороди.

Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску  та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773).

Відповідно до п. 4 розд. IV Порядку в додатку 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (додаток 4ДФ) до Розрахунку у графі 6 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу, наведена у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку, яка визначається відповідно до нарахованого доходу.

Оскільки відображення доходу в Розрахунку здійснюється, зокрема, залежно від виду доходу за ознаками доходу, то з метою уникнення неоднозначного тлумачення норм чинного законодавства кожний конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів (матеріалів), які стосуються порушеного питання.

За умовами запитання, у виконавчому листі зазначена загальна сума доходу (окремо сума винагороди виконавця не вказана), яку необхідно перерахувати на рахунок приватного виконавця.

Відповідно до Довідника ознак доходів фізичних осіб, дохід, виплачений самозайнятій особі, суб’єкту незалежної професійної діяльності  (підпункт 165.1.36, статті 177 та 178 розділу IV ПКУ) відображається під ознакою «157». При цьому ПДФО та ВЗ із зазначених сум доходу податковим агентом не утримується,  за умови надання фізичною особою копії довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи (ф. № 34-ОПП), яка провадить незалежну професійну діяльність (п. 178.5 ПКУ).

У випадку непідтвердження  такого статусу, підприємство має виконати функції податкового агента та, перераховуючи кошти, утримати з  сум доходу ПДФО та ВЗ з подальшим відображенням сум доходу, утриманого та перерахованого ПДФО та ВЗ в додатку 4ДФ, як у випадку із оподатковуваним доходом звичайної фізособи. Відповідно ознака доходу в цьому разі буде не «157», а «126».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:014
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202410
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202453
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024582
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414