• Посилання скопійовано

Подання уточнюючої декларації при розподілі земельної ділянки

Підприємство 18 червня розділило наявну земельну ділянку на дві, змінивши цільове призначення однієї частини та 15 липня отримало на неї нову НГО. З якої дати нараховувати нову суму земельного податку? Як подати уточнюючу декларацію? Чи подавати ф. №20-ОПП?

Уточнення декларації з земельного податку

У разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни (пп. 286.4 ПКУ).

Оскільки об’єкт оподаткування змінився 18 червня, внаслідок поділу однієї ділянки на дві, потрібно подати уточнюючу декларацію до 20 липня щодо змін у червні.

У розділі І уточнюючої декларації замість однієї ділянки, яка відображалася у початковій декларації, потрібно буде відобразити дві ділянки.

Причому з запитання випливає, що на цей момент сума податку не змінюється.

Поряд з цим, як зазначено у запитанні, з 15 липня змінена НГО на одну із частин земельної ділянки.

Дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 111.05, ЗІР: «З якого періоду СГ застосовують рішення органу місцевого самоврядування щодо нової нормативної грошової оцінки земельних ділянок, якщо в ньому визначена дата, з якої діє дане рішення?».

На погляд податкової, рішення щодо нової НГО набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо органом чи посадовою особою не встановлено пізніший строк введення цих актів у дію.

Таким чином, варто поцікавитися датою оприлюднення відповідного рішення чи іншого строку набрання чинності рішенням, зазначений в такому рішенні. Тому нову НГО потрібно застосовувати з дати набрання чинності відповідним рішенням.

Якщо така дата припадає на 15 липня, то саме з 15 липня і потрібно робити розрахунок виходячи з нової НГО. Причому уточнюючу декларацію потрібно буде подати в строк до 20 серпня.

 

Чи подавати форму №20-ОПП?

Так, потрібно подавати.

Адже згідно з п. 8.5 Порядку №1588, у разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування потрібно подати форму №20-ОПП з оновленою інформацією.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    Сьогодні 13:29172
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    Сьогодні 11:2332
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202441
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202442
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202475