• Посилання скопійовано

Звітність ОСББ: куди подавати і у які строки?

ОСББ було створено 01.04.2020 року. Які звіти потрібно подавати, куди і у які строки?

Фінансова звітність

Відповідно до пп. 2 п. 2 розд. І НП(С)БО 25, непідприємницькі товариства (до яких відноситься і ОСББ) мають складати фінансову звітність мікропідприємства у складі:

Така фінзвітність надається органам статистики в строк не пізніше 28 лютого наступного за звітним року (п. 5 Порядку №419).

 

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

Форма затверджена Наказом №553.

Ця форма подається, якщо ОСББ зареєстрована неприбутковою організацією. За загальним правилом, так і є. Для подання Звіту встановлено річний період (пп. 133.4.7 ПКУ).

Отже, Звіт слід подати протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.3 ПКУ).

Варто сказати, що відповідно до пп. 46.2 ПКУ неприбуткові установи та організації разом зі Звітом обов’язково подають до податкової річну фінансову звітність. Така звітність є додатком та невід’ємною частиною Звіту.

Форма № 1ДФ (затверджена Наказом № 4) і Звіт з ЄСВ за формою № Д4 (затвердженою Порядком № 435).

Ці звіти подаються, якщо у ОСББ були наймані працівники.

Форма № 1ДФ подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (п. 2.1 Порядку №4).

Звіт з ЄСВ подається за кожен календарний місяць. Строк подання — протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду (п. 1 розд. ІІІ Порядку №435).

Проте з першого кварталу 2021 року подаватиметься нова звітність замість форми №1ДФ і Звіту з ЄСВ, яка об’єднала в собі обидва звіти. Про це ми писали тут.

 

Статистична звітність

Отримати інформацію про статистичну звітність можна на сайті Державної служби статистики України за посиланням – тут.

Кожне ОСББ може ввести свій код за ЄДРПОУ і отримати перелік звітів, які потрібно подавати.

Як правило, ОСББ подають звіт - Житловий фонд (форма №1-житлофонд, затверджена Наказом Держстату від 12.12.2014 р. № 389). Звіт подають за звітний рік в строк не пізніше 28 лютого наступного за звітним року.

 

Інша податкова звітність

ОСББ буде подавати іншу податкову звітність, якщо матиме відповідні об’єкти оподаткування.

Наприклад, маючи у власності земельні ділянки, подає податкову декларацію з плати за землю, форма якої затверджена Наказом Мінфіну від 23.01.2017 р. № 9. Маючи у власності нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, подає відповідну податкову декларацію. Якщо ОСББ зареєстроване платником ПДВ, подаватиме податкову декларацію з ПДВ тощо.

Тобто потрібно в кожному конкретному випадку дивитися наявність у ОСББ відповідних об’єктів оподаткування і подавати податкову звітність, яка стосується таких об’єктів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:014
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202410
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202453
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024582
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414