• Посилання скопійовано

Не подали декларацію з податку на нерухомість при набутті права власності: що робити?

У вересні 2017 року підприємство придбало нежитлове приміщення. У квітні 2018 року приміщення було введено в експлуатацію (право власності виникло у квітні 2018 р.). Декларації з податку на нерухоме майно не подавалися. Як діяти?

Форма №20-ОПП

В першу чергу зазначимо, що відповідно до пп. 63.3 ПКУ, платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування чи об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Оскільки нерухомість є об’єктам оподаткування та об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням, підприємство в першу чергу має подати ф. № 20-ОПП, в якій відобразити набуття права власності на таку нерухомість.

 

Декларація з податку на нерухомість

В загальному випадку платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку на нерухомість станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне, від земельної ділянки за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

У разі виникнення новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт (пп. 266.7.5 ПКУ).

Податкове зобов’язання за звітний рік сплачується авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації (пп. 266.10.1 ПКУ).

При цьому, відповідно до пп. 102.2 ПКУ грошове зобов’язання може бути нараховане або провадження у справі про стягнення такого податку може бути розпочате без дотримання строку давності, визначеного в абзаці першому пп. 102.1 ПКУ, якщо:

  • податкову декларацію за період, протягом якого виникло податкове зобов’язання, не було подано;
  • посадову особу платника податків (фізичну особу - платника податків) засуджено за ухилення від сплати зазначеного грошового зобов’язання або у кримінальному провадженні винесено рішення про його закриття з нереабілітуючих підстав, яке набрало законної сили.

Таким чином, декларацію все ж таки краще подати, оскільки, згідно з пп. 123.1 ПКУ у разі, якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання платника податків, до нього можуть бути застосовані наступні штрафи?

  • в розмірі 25% суми визначеного податкового зобов'язання;
  • у розмірі 50% суми нарахованого податкового зобов'язання при повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом суми податкового зобов'язання.

І накласти такий штраф податківці зможуть незалежно від строків давності, що наведені у пп. 102.1 ПКУ.

Отже, платник податку має подати декларації з податку на нерухомість за 2018, 2019 та 2020 рік (такі декларації подаються із статусом «звітна»), а також сплатити суму визначеного податкового зобов’язання з податку на нерухомість та штрафу за донарахування та несвоєчасну сплату податку.

У разі ж якщо платник податку самостійно виправить помилку – подасть декларацію і сплатить податок, то на нього очікує наступна відповідальність:

  • штраф в розмірі 340 гривень за кожне несвоєчасне подання Декларації (якщо це повторне порушення, то 1020 гривень);
  • штраф у розмірі 20 відсотків погашеної суми зобов’язання з податку, що фактично будуть сплачені несвоєчасно.

Однак, в даному випадку можна уникнути «20%-вого» штрафу замінивши його на 3%. Так платник податків, за 2018, 2019 та 2020 може подати «нульові» Декларації – відповідно узгоджена сума зобов’язання буде 0. А після цього подати уточнюючі розрахунки до таких Декларацій, де показати правильну суму зобов’язання (зі штрафом 3%) і сплатити податок без штрафу у розмірі 20% (оскільки узгоджена сума податку до сплати виникає лише на момент подання УР).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202413
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414