• Посилання скопійовано

Що зазначати у звіті комісіонера?

Релігійна організація планує укласти договір комісії на придбання товарів. Чи можна у звіті комісіонера не розписувати номенклатуру придбаних товарів, а просто прикласти до звіту чек РРО, в якому наведена така номенклатура?

Відповідно до ч. 1 ст. 1022 ЦКУ після вчинення правочину за дорученням комітента комісіонер повинен надати комітентові звіт і передати йому все одержане за договором комісії.

Форма звіту нормативно не встановлена, тому визначається за погодженням сторін договору. 

Фактично у звіті комісіонер зазначає, як він виконав доручення комітента, передбачене договором.

Наприклад, договором встановлено придбання комісіонером релігійної літератури і передача її комітентові. Там же може бути уточнено, якої саме літератури, може визначатися ціна придбання та інші особливості.

Нехай комісіонер виконав вимоги договору і придбав літературу. В звіті він звітується про виконання доручення комітента. Тобто, у звіті потрібно написати, як саме виконувалося і виконано доручення. Приміром, текст може бути таким: 

«Звіт комісіонера від 08.10.2020 р.

На виконання договору комісії від 05.10.2020 р. № 16 мною, комісіонером, придбана релігійна література, яка передається комітенту за цим звітом. Номенклатура та ціна придбаної літератури наведена у чеку РРО № 155685 від 06.10.2020 р., на загальну суму 15 000 грн., який є додатком до цього звіту.

Для виконання доручення мною від комітента отримано 18 000 грн. Використано 15 000 грн. Суму комісійної винагороди 1 000 грн. утримую з наданих мені комітентом коштів. Залишок коштів 2 000 грн. буде повернуто мною в касу комітента після підписання цього звіту, протягом трьох робочих днів.

Література, наведена в чеку РРО № 155685 від 06.10.2020 р. передана комітенту.

Додаток до цього звіту – чек РРО № 155685 від 06.10.2020 р., на загальну суму 15 000 грн.

Комісіонер – підпис, дата.

Комітент: затверджую звіт комісіонера і підтверджую, що не маю до нього претензій з приводу виконання договору комісії. Література за чеком РРО № 155685 від 06.10.2020 р. отримана. Підпис, дата».

Поряд з цим у звіті можна деталізувати номенклатуру придбаних товарів – назви книг, їх автори, ціна кожної книги. Повторимося, конкретний варіант складання звіту сторони погоджують між собою.

В обох випадках звіт буде виконувати функції первинного документа, за яким придбані товари передані від комісіонера комітентові.

Хоча передачу товарів від комісіонера до комітента можна оформити звичайною накладною, в якій написати, що здійснюється передача товарів, придбаних за договором комісії. А у звіті комісіонера тільки зробити посилання на цю накладну.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»