• Посилання скопійовано

Які ОЗ показувати у формі №20-ОПП?

Які основні засоби слід відображати ц формі №20-ОПП?

Однозначної чіткої відповіді на це питання немає. І ось чому:

Відповідно до пп. 63.3 ПКУ платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком №1588 (Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений Наказом Мінфіну №1588).

Таке повідомлення здійснюється шляхом подання до податкової форми №20-ОПП, в якій наводяться відповідні об’єкти, згідно з пп. 8.1 – п. 8.8 Порядку №1588.

Отже, форму №20-ОПП подають щодо:

1. об’єктів оподаткування і

2. об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням.

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ (пп. 63.3 ПКУ).

У п. 8.4 Порядку №1588, як приклад, наводять такі об’єкти:

  • офіс, 
  • склад, 
  • склад-магазин, 
  • офісний центр,
  • земельна ділянка,
  • нежитлова нерухомість,
  • автомобільні транспорті засоби.

Поряд з цим відповідно до п. 8.4 Порядку №1588 наводять об’єкти:

  • власні;
  • орендовані;
  • передані в оренду.

З наведеного випливає, що найперше форму № 20-ОПП потрібно подавати на об’єкти нерухомості (включаючи земельні ділянки) і автомобілі.

Але якщо буквально сприйняти норму пп. 63.3 ПКУ, до об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, належать всі об’єкти ОЗ. З цього випливає, що подавати потрібно на всі об’єкти ОЗ. Адже навіть який-небуть офісний стіл пов’язаний з оподаткуванням. Тобто, ані в пп. 63.3 ПКУ, ані в Порядку №1588 не наведена межа, яка відділяє об’єкти, за якими потрібно подавати форму №20-ОПП і за якими не потрібно. 

У графі 3 форми №20-ОПП потрібно наводити тип об’єкта оподаткування, що оприлюднений на сайті податкової (див. пам’ятку для заповнення форми №20-ОПП, яка є додатком до цієї форми).

Станом на 27.07.2020 р. в цьому довіднику наведено 450 різних об’єктів. Наприклад, там значиться банкомат, стіл, бочка, будматеріали, буфет, бухгалтерія, контейнер, овочі, переробка риби, прилавок, фермерське господарство, катер, паром, цирк і купа інших екзотичних об’єктів оподаткування. 

Поряд з цим є різноманітні консультації податкової, в яких наводяться об’єкти, про які потрібно подавати форму № 20-ОПП.

Наприклад, дивимося відповідь на питання в підкатегорії 116.11, ЗІР: «Яким чином заповнюється графа «Тип об’єкта оподаткування» розділу 3 повідомлення за формою № 20-ОПП у разі придбання обладнання, безпосередньо пов’язаного з діяльністю (верстати, технологічне обладнання, технічні агрегати) якщо у довіднику відсутні відповідні типи об’єкта оподаткування або немає об’єктів оподаткування, які підходять за призначенням?».

Як бачимо, тут податкова згадує про такі об’єкти, про які варто подавати форму, як:

  • верстати, 
  • технологічне обладнання, 
  • технічні агрегати.

Інше питання в підкатегорії 116.11, ЗІР: «Чи подається повідомлення за ф. № 20-ОПП якщо СГ уклали договорів зберігання майна без права зберігача використовувати майно у господарській діяльності?».

Тут згадуються такі об’єкти:

  • лоток, 
  • прилавок, 
  • холодильник, 
  • столи, 
  • стільці,
  • склад, 
  • ангар, 
  • сховище.

Поряд з цим податкова консультує і про об’єкти, за якими форма №20-ОПП не подається – див, наприклад, у відповіді на питання в підкатегорії 116.11, ЗІР: «Які СГ та у яких випадках не повинні подавати повідомлення за ф.№20-ОПП?».

Тут наводяться такі об’єкти:

  • товари, 
  • дохід (прибуток) або його частина, 
  • обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), 
  • операції з постачання товарів (робіт, послуг). 

Податкова аргументує це тим, що по таким об’єктам подається відповідна податкова звітність. Тож, на думку податкової, дублювати інформацію в формі № 20-ОПП не потрібно. Хоча заради справедливості, ані ПКУ, ані Порядок №1588 цього не передбачає.

Із всього наведеного вище випливає такий підсумок. За буквального розуміння норм пп. 63.3 ПКУ і Порядку №1588 форму №20-ОПП слід подавати за всіма об’єктами ОЗ, які підприємство має у власності (в тому числі тими, що передані в користування іншим особам) чи у користуванні. 

Разом з тим, якщо підприємство щодо окремих об’єктів подає окрему податкову звітність (наприклад, щодо нерухомості, включаючи земельні ділянки, щодо легкових автомобілів тощо), подавати щодо них ще й форму № 20-ОПП начебто і немає сенсу. Така думка випливає з останньої наведеної нами вище консультації податкової. Проте на практиці податкова з цим не погоджується.

Тож підсумок такий: Для уникнення різноманітних непорозумінь з податковою доцільно подавати форму №20-ОПП на всі об’єкти ОЗ. Якщо ж суперечками, навіть судовими, вас не залякати, можна спробувати взагалі не подавати цю форму, або ж подавати тільки на більш-менш великі об’єкти – нерухомість, транспортні, технологічні засоби тощо. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність.
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    Сьогодні 14:159
  • Стягнення заборгованості на користь працівника: оподаткування та звітність
    Рішення суду набрало чинності 12.02.2024 р., про стягнення з роботодавця на користь педагогічного працівника заборгованості з виплати надбавки за вислугу років у сумі 147229,94 грн та виплаті допомоги на оздоровлення - 34815,00 грн. Роботодавець погасив заборгованість у лютому 2024 р. з утриманням ПДФО 18%, ВЗ 1,5% та зі сплатою ЄСВ 22%. Як показати таку виплату в об’єднаній звітності? Якщо б заборгованість стягувала виконавча служба, чи виникало б питання про утримання ПДФО, ВЗ і нарахування ЄСВ?
    Сьогодні 12:076
  • Яку звітність повинен подавати відокремлений підрозділ іноземної юрособи в Україні?
    В Україні створено відокремлений підрозділ іноземної юрособи – недержавної організації, що не здійснює та не здійснюватиме в Україні госпдіяльності. Основна мета - сприяння реалізації програм щодо забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок воєнних дій. Відокремлений підрозділ планує мати певний штат працівників в Україні, яким буде нараховуватися й виплачуватися зарплата. Діяльність відокремленого підрозділу буде фінансуватися материнською іноземною юрособою. Яку фінансову, податкову, статистичну чи іншу звітність потрібно подавати?
    25.03.202420
  • Договір на надання послуг з фізособою: оподаткування та звітність
    Підприємство уклало разовий договір на надання послуг з фізособою, яка не є працівником підприємства. Які податки треба перерахувати при виплаті доходу та як відобразити у єдиній звітності?
    20.03.20241 6671
  • За договором МТД не подано інформаційне повідомлення за додатком 8 до Порядку №153: чи буде пільга?
    В грудні 2023 р. підприємство за договором МТД надало послуги, не зареєструвало ПН та не подало додаток 8. Чи буде застосована пільга до даної операції, якщо підприємство зареєструє ПН, подасть уточнюючу до декларації з ПДВ за грудень 2024 року та додаток 8?
    19.03.202435