• Посилання скопійовано

Самостійне коригування згідно з ст. 39 ПКУ та фінансова звітність

За результатами 2019 р. підприємство здійснило самостійне коригування за пп. 39.5.4.1 ПКУ та подало уточнюючу декларацію з податку на прибуток за 2019 р. та додаток ТЦ. Як відобразити в бухобліку і фінзвітності дане коригування і чи потрібно робити коригування фінзвітності за 2019 рік?

Відповідно до пп. 39.5.4.1 ПКУ у разі застосування платником податків під час здійснення контрольованих операцій умов, що не відповідають принципу "витягнутої руки", та/або не відповідають розумній економічній причині (діловій меті), платник податків має право самостійно провести коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету, розрахувавши свої податкові зобов’язання відповідно до:

  • максимального значення діапазону цін (рентабельності), якщо ціна/показник рентабельності контрольованої операції була вище максимального значення діапазону цін (рентабельності); та/або
  • мінімального значення діапазону цін (рентабельності), якщо ціна/показник рентабельності контрольованої операції була нижче мінімального значення діапазону цін (рентабельності).

Результати самостійного коригування відображаються у додатку ТЦ до декларації з податку на прибуток, з якого потім інформація переноситься до додатків РІ та ЦП. У свою чергу, підсумкова інформація з додатка ТЦ переноситься знову ж таки до додатку РІ.

У додатку РІ до декларації з податку на прибуток відображаються всі коригування фінрезультату, що здійснив платник податку за звітний період. І нарешті, кінцевий підсумок всіх ккоригувань формується у рядку 03 додатка РІ та переноситься до рядку 03 декларації.

У бухобліку та фінансовій звітності жодним чином не відображаються  коригування фінрезультату з метою оподаткування, що передбачені ПКУ. 

Дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, наводиться у рядку 01 декларації за даними фінансової звітності, яка не включає в себе коригування з метою оподаткування. Далі фінрезультат, визначений за правилами бухобліку, відображається у рядку 02 декларації на підставі даних звіту про фінансові результати, також без врахування коригувань. Це єдині точки дотику декларації з податку на прибуток та фінансової звітності.

Подальші податкові коригування фінрезультату знаходять своє місце у рядку 03 декларації та розшифровуються у додатку РІ, ТЦ, ЦП та інших, і вони жодним чином не пов’язані з бухобліком.

Таким чином, самостійне коригування згідно з ст. 39 ПКУ не впливає на фінзвітність, тому виправляти фінзвітність за 2019 рік не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    Сьогодні 17:122
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202450
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024576
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414
  • Бухгалтер без права підпису: чи подавати ф. №1-ОПП?
    На новоствореному підприємстві є директор (наймана особа), головного бухгалтера немає і в податкову дані не подавалися, що директор буде головним бухгалтером. Прийняли бухгалтера без права підпису. Але директор підписує всі звіти та банківські платіжки. В цьому є якесь порушення? Якщо є, то як це виправити?
    04.04.20241 9842