• Посилання скопійовано

Зміна інформаціі щодо орендованої земельної ділянки: необхідність подання ф. №20-ОПП та уточнюючої річної декларації

Підприємство внесло зміни до договору оренди щодо поділу загальної земельної ділянки на 2 окремі ділянки і прийняло рішення передати частину ділянки в суборенду ФОП. Чи є необхідність подачі ф. №20-ОПП та уточнюючої річної декларації?

На підставі ч. 6 ст. 16 Закону України “Про Державний земельний кадастр” кадастровий номер скасовується лише у разі скасування державної реєстрації земельної ділянки. Цим же законом визначено, що державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі:

- поділу чи об'єднання земельних ділянок.

При поділі земельної ділянки на декілька її попередній кадастровий номер скасовується і призначається новий для кожного нового обєкта. Цей номер зазначається у графі 12 форми № 20-ОПП окремо щодо кожного об’єкта оподаткування, тому інформацію про такі об’єкти укрупнювати не можна (згідно роз’яснення ГУ ДПС у Тернопільській обл. від 19.05.2020 р.). І якщо ви розділили один об’єкт оподаткування на два, у формі № 20-ОПП теж доведеться розукрупнити інформацію, аби показати створення двох нових об’єктів і закриття старого. У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування. У повідомленні зазначаються нове та попереднє значення реквізиту, який змінився.

Таке повідомлення подається протягом 10 робочих днів з дня виникнення змін у даних. При цьому у разі, якщо такі зміни підлягають державній реєстрації, то початком перебігу 10-денного строку є дата державної реєстрації змін.

Яка передбачена відповідальність за неподання повідомлення за ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням?

Згідно з п. 117.1 ст. 117 ПКУ неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених ПКУ, – тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

Нагадаємо, що ці розміри штрафів діють з 23 травня 2020 року – більш докладно ми про це писали тут: https://news.dtkt.ua/accounting/automation/62863, а про нові нюанси заповнення форми № 20-ОПП – тут: https://news.dtkt.ua/accounting/reposts/63765

Платниками плати за землю у частині орендної плати, передбаченої ст. 288 ПКУ, є суб'єкти господарювання та фізособи-громадяни, які уклали з органом місцевого самоврядування договір оренди земельної ділянки державної та комунальної власності. В нашому випадку платником за оренду земельної ділянки виступає ТОВ яке має укладений договір з сільською радою. Оскільки платником орендної плати є орендар земельної ділянки, а плата за землю справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, то юридична особа, що орендує земельну ділянку та уклала договір суборенди на цю земельну ділянку, сплачує орендну плату за зазначену земельну ділянку та подає відповідному фіскальному органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю. Тобто при передачі земельної ділянки в суборенду платником орендної плати за землю до бюджету залишається його орендар – підприємство, що уклало договір оренди з органами місцевої влади. Зазначена норма передбачена пп. 14.1.147п. 288.1 - 288.3п. 288.6 ПКУст. 8 Закону «Про оренду землі».

Зміна даних про орендовану земельну ділянку, в даному випадку укладення нового договору та новий кадастровий номер, є підставою для подання уточнюючої декларації за 2020 рік.

Алгоритм заповнення уточнюючої декларації

Щоб сьогодні виправити помилки, допущені у річній декларації, слід узяти декларацію, затверджену наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560 (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2017 р. № 9). Порядку заповнення цієї форми не існує. А отже, при її заповненні доведеться користуватися тільки поясненнями до окремих показників цієї форми та роз’ясненнями фіскалів.

Розглянемо правила заповнення такої уточнюючої декларації.

На заповненні шапки уточнюючої декларації детально зупинятися не будемо, бо вона заповнюється за тими ж правилами, що і звітна, за винятком того, що у ряд. 1 слід зазначити:

— у полі «Порядковий номер за рік за видом декларації» номер, який дорівнює послідовно наростаючій кількості поданих відповідних декларацій. При цьому декларації з позначкою «земельний податок» нумеруються окремо від декларацій з позначкою «орендна плата» й окремо проводиться нумерація за типом декларацій («Звітна», «Нова звітна», «Уточнююча»);

— позначку «Х» в полі 03 «Уточнююча», а також навпроти того виду плати за землю (земельний податок чи орендна плата), з якого ви подаєте уточнюючу декларацію;

— у полі «за 20__ рік» зазначають рік, за який виправляється помилка;

— у полі «з урахуванням уточнень з» дату (число та місяць арабськими цифрами, а для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0»), починаючи з якої відбувається уточнення даних (наприклад, дату отримання права власності (користування)) на нову земділянку, дату початку періоду, в якому була допущена помилка, тощо.

Усі інші графи шапки заповнюємо як і в річній декларації.

В Розділі 2 декларації зазначаються кожна ділянка окремо з новим кадастровим номером і площею відповідно до договору оренди. Сума зобов’язання розбивається пропорційно площі  ділянок. В розділі 3 декларації зазначається сума зобов’язання поданого в попередній декларації в рядку 414  Нараховано на 20___  рік за даними раніше поданої декларації (р. 3 декларації, що уточнюється).

Термін подачі уточнюючої декларації складає 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (в якому відбулися зміни).

 

Висновки:

  1. При внесені змін в дані про орендовані земельні ділянки, а саме кадастрові номери, існує необхідність подання ф. 20-ОПП в 10-ти денний строк після настання змін в даних.
  2. Відповідальність за сплату орендної плати за земельну ділянку державної/комунальної власності несе орендар, який має укладений договір з сільською радою. Це означає, що при передачі частини цієї земельної ділянки в суборенду ФОП повну вартість орендної плати сплачує ТОВ. Відповідно, сума  орендної плати на 2020 рік не зміниться.
  3. У зв’язку з укладенням нового договору та зміною інформації  щодо земельних ділянок є необхідність подачі уточнюючої декларації за 2020 рік у встановлені строки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»