• Посилання скопійовано

Фірма призупиняє діяльність, а директор звільняється: що зі звітами?

Фірма призупиняє діяльність до 1 липня 2021 року (є рішення власника). Директор звільняється в останній день липня 2020 р. Чи можна подати Звіт з ЄСВ за липень та форму №1ДФ за ІІІ квартал за підписом директора в останній його робочий день?

У зазначеній ситуації звільняється лише директор, а саме підприємство не ліквідується, а лише призупиняє тимчасово свою діяльність на певний період. Директор при цьому є найманим працівником, який може звільнитися в будь-який момент, а фірма існуватиме й надалі. 

Нагадаємо, що роботодавці, які використовують працю найманих працівників на умовах трудового договору (контракту) зобов’язані формувати та подавати Звіт з ЄСВ протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду (п. 1 розділу ІІІ Порядку №435). А форма №1ДФ подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (п.2.1 розділу ІІ Порядку №4).

Крім того, виникне нестикування, при поданні таблиці 5 Звіту з ЄСВ та форми №1ДФ при відображенні інформації про звільнення директора, оскільки виникає проблема з їх підписанням, тобто підпис директора у цих звітах як керівника буде нелегітимним, адже трудові відносини буде припинено.

Таким чином, директор не має права підписувати звітність в останній робочий день, таке право переходить до власника фірми.

На час подання звітів власник може просто бути виконавцем функцій директора, що дасть, своєю чергою, можливість оптимізувати витрати свого бізнесу. Адже, в такий спосіб, керування підприємством не потребує себе працевлаштовувати, сплачувати собі заробітну плату та здійснювати відрахування до бюджета ПДФО, ЄСВ та ВЗ. Відповідно, не потрібно подавати і звітність до органів доходів та зборів, оскільки заробітна плата не нараховуватиметься. 

Аналогічна думка зазначена у листі ДФС від 23.06.2018 р. № 2804/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Для цього виконання функцій директора відображається у статуті підприємства, де зазначається порядок управління підприємством власником (без оформлення із ним трудових відносин). Таке право власника оформляється рішенням загальних зборів (рішенням засновника), в якому слід передбачити пункт, що дозволяє виконувати управління підприємством одному з його учасників (покладає на себе управлінські функції підприємством).

Слід розуміти, що юридично власник виконує не обов’язки директора підприємства, а лише покладені на нього певні управлінські функції. І це головна його відмінність від директора — найманого працівника.

Власник при виконанні обов’язків директора відповідно до норм законодавства:

  • може здійснювати свої права на управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи на основі статуту або інших установчих документів (ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ);
  • вести бухгалтерський облік, а отже, підписувати фінансову, податкову та іншу звітність  (ч. 3 та ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік);
  • особисто  підписувати податкову декларацію (пп. 48.5.1 ПКУ).

Із вищезазначеного випливає, що власник поклавши на себе відповідним чином оформлені обов’язки, може підписувати будь-які документи, в т.ч. податкову, фінансову та іншу звітність, та інші документи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024335
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202458
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202449
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202448
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024181