• Посилання скопійовано

Як заповнити графи уточнюючої декларації з податку на нерухомості за Законом №466?

Щодо приміщень промисловості, що здаються в оренду, з 23.05.2020 р. відбулися зміни. Підприємство має виробничий склад (КВЕД 28.29), який здано в оренду. Як заповнити графи уточнюючої декларації з податку на нерухомості за Законом №466?

Нормами пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ (в редакції Закону №466) передбачено, що не є об'єктом оподаткування будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що:

  • використовуються за призначенням у господарській діяльності суб'єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B - F КВЕД ДК 009:2010;
  • не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Отже, у разі надання виробничих приміщень будівель промисловості в оренду податок на нерухомість сплачується в загальному порядку.

Норми пп. 266.7.5 ПКУ зобов'язують юросіб – платників податку самостійно обчислювати суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подати до контролюючого органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію за встановленою формою, яку затверджено Наказом №408, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта нежитлової нерухомості декларація юрособою - платником подається протягом 30 к.д. з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

Тобто, в ситуації, що розглядається, податок на нерухомість необхідно сплачувати, починаючи з травня 2020 р.

Пунктом 50.1 ПКУ визначено, що якщо в майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, розрахунку, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

ДПС в роз’ясненні «ЗІР» повідомляє, що згідно з пп. 1.2.3 розд. 1 Регламенту комп'ютерної обробки податкової звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та іншої звітності в органах ДПС, затвердженого наказом ДФС від 04.08.2017 р. №515, документ звітності з типом «Звітний» подається платником податків, якщо за такий звітний (податковий) період документ звітності ще не подавався.

Документ звітності з типом «Звітний новий» подається платником податків до закінчення граничного строку подання для такого документа звітності, якщо раніше подавався документ звітності з типом «Звітний» або «Звітний новий» за такий самий звітний (податковий) період із урахуванням особливостей для певних форм документів звітності.

Документ звітності з типом «Уточнюючий» подається платником податків після закінчення граничного строку подання для такого документа звітності, якщо раніше подавався документ звітності з типом «Звітний» або «Звітний новий» за звітний (податковий) період, що уточнюється, зокрема, в разі:

  • зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування;
  • появи нових об'єктів оподаткування, для форм документів звітності, щодо яких подання передбачено за звітний рік до його закінчення.

Тобто юрособа, яка вперше подає Декларацію за новостворений (нововведений) об'єкт житлової нерухомості, звітує за рік і в полі "Тип декларації" зазначає "Звітна".

У разі, якщо підприємство вже подало Декларацію «Звітну» за 2020 р (наприклад, щодо інших об’єктів оподаткування), то йому необхідно подати Декларацію уточнюючу.

Спочатку слід заповнити Розрахунок у частині об'єктів нежитлової нерухомості (додаток 2 до Декларації). При цьому розділ I «Розрахунок податкового зобов'язання» додатку 2 заповнюється у разі складання звітної декларації, розділ II «Уточнення податкового зобов'язання» – у разі складання уточнюючої декларації.

Потім показники з додатку 2 щодо податкового зобов'язання за об'єкти нежитлової нерухомості необхідно перенести до відповідних рядків 6.1-6.5 Декларації.

Податок сплачується за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування (пп. 266.9.1 ПКУ).

Податкове зобов'язання за звітний рік з податку сплачується юрособами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації (пп. «б» пп. 266.10.1 ПКУ).

Докладніше про особливості нарахування податку на нерухомість див. тут; про уточнюючі дані декларації з податку на нерухомість: коли заповнювати рядки 5.1 та 6.1 див. тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202443
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024566
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414
  • Бухгалтер без права підпису: чи подавати ф. №1-ОПП?
    На новоствореному підприємстві є директор (наймана особа), головного бухгалтера немає і в податкову дані не подавалися, що директор буде головним бухгалтером. Прийняли бухгалтера без права підпису. Але директор підписує всі звіти та банківські платіжки. В цьому є якесь порушення? Якщо є, то як це виправити?
    04.04.20241 9692
  • Маєте акцизний склад та ліцензію на зберігання пального для власних потреб: як звітувати?
    Підприємство отримало ліцензію на зберігання пального для власних потреб на акцизному складі, є платником акцизного податку. Які звіти та довідки необхідно подавати?
    03.04.2024517