• Посилання скопійовано

Зняття інвалідності: як виправити звіти?

Співробітник не повідомив про те, що з нього зняли інвалідність. При сплаті ЄСВ застосовувалася ставка 8,41%. В звітах теж показували, що він є інвалідом. Як виправити помилку в звітах?

Відповідно до п. 8 розділу ІІІ Інструкції №449 підтвердженням встановлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

З дня надання такої довідки і починає нараховуватися ЄСВ за ставкою 8,41% на базу справляння ЄСВ, визначену щодо працівника-інваліда, а з дати припинення інвалідності роботодавець починає нараховувати ЄСВ на базу нарахування працівника за ставкою 22%.

З питання випливає, що працівник своєчасно не повідомив роботодавця про зняття з нього інвалідності і бухгалтер продовжував нараховувати ЄСВ за ставкою 8,41%. Виправити в Звіті з ЄСВ зазначену помилку можна так:

 

1) Якщо інвалідність з працівника зняли в середині місяця

Помилку виправляємо у місяці виявлення. Наприклад, помилку виявлено у травні 2020 р., а інвалідність зняли з 15 березня 2020 р., в таблиці 6 Звіту з ЄСВ на такого працівника заповнюємо два рядки. 

  • В І рядку проводимо вилучення помилкових даних: у реквізиті 9 — код ЗО «2» (код працюючого інваліда); у реквізиті 10 — код типу нарахувань «3» — надміру нарахований ЄСВ за ставкою 8,41 %; у реквізиті 11 — зазначається місяць, у якому допущено помилку (наприклад, березень 2020 року); у реквізиті 17 і 18 — суми доходу, на який помилково було нараховано ЄСВ за ставкою 8,41 %;  у реквізиті 21 — сума надміру нарахованого ЄСВ за ставкою 8,41 %. Реквізит 15 не заповнюється.
  • В ІІ рядку зазначається правильна інформацію: у реквізиті 9 — код ЗО «1» (найманий працівник, не інвалід); у реквізиті 10 — код типу нарахувань «2» — донарахований ЄСВ за ставкою 22 %; у реквізиті 11 — місяць, у якому допущено помилку (березень 2020 року); у реквізиті 17 і 18 — суми доходу; у реквізиті 21 — сума нарахованого ЄСВ за ставкою 22%. Реквізит 15 не заповнюється.

У Таблиці 1 сума надміру нарахованого ЄСВ за ставкою 8,41% потрапить до рядків 5, 5.1, 5.1.4; сума на яку помилково нараховано ЄСВ за ставкою 8,41%, — до рядка 5.4; донарахована сума ЄСВ за ставкою 22% — до рядків 4; 4.1; 4.1.1;  донарахований ЄСВ за ставкою 22%, — до рядка 4.4. з обов’язковим зазначенням змісту помилки.

 

2. Якщо ставку 8,41% продовжували нараховувати цілий місяць (у квітні 2020 року). Таку  помилку  виправляємо шляхом подання Звіту з ЄСВ:

а) за помилковий місяць (квітень 2020 року): один з типом «скасовуюча», де у реквізиті 9 зазначається код ЗО з «2»; другий -  та типом «початкова», де у реквізиті 9 зазначається правильний код ЗО «1». Всі інші реквізити залишаються без змін, тобто залишаються дані, що зазначені в раніше поданій звітності.

б) донарахування суми ЄСВ виправляється у Звіті з ЄСВ за поточний місяць (травень 2020 р.). Для цього у реквізиті 9 зазначається (вже виправлений за допомогою Звіту з ЄСВ з типом «скасовуючий) код ЗО «1»; у реквізиті 10 — код типу нарахувань «2» — донарахована сума ЄСВ; у реквізиті 11 — місяць, у якому допущено помилку (квітень 2020 р.); у реквізиті 21 зазначаємо різницю між сумами ЄСВ (розрахованою за ставкою 22 % та нарахованою ставкою 8,41 %). Реквізити 15, 17 та 18 не заповнюються. 

У Таблиці 1 сума донарахованого ЄСВ відображається у рядках 4; 4.1; 4.1.1. При цьому також потрібно зазначити зміст помилки.

Поряд зі Звітом з ЄСВ на такого працівника з інвалідністю було відображено і у Звіті №10-ПІ «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів». Відразу зазначимо, що ані Інструкцією №42, ані Порядком №70 не передбачено самостійного виправлення помилок у Звіті №10-ПІ.

Тому виявити факт недоплати можуть тільки спеціалісти інспекції з праці в ході позапланової виїзної перевірки, яку, також можна провести за бажанням роботодавця, і вже за результатами перевірки роботодавець зможе сплатити суму недоплати й пеню.

А якщо під час перевірки ще виявиться факт невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, додатково буде накладено адміністративний штраф згідно зі ст. 188-1 КУпАП

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність.
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    Сьогодні 14:159
  • Стягнення заборгованості на користь працівника: оподаткування та звітність
    Рішення суду набрало чинності 12.02.2024 р., про стягнення з роботодавця на користь педагогічного працівника заборгованості з виплати надбавки за вислугу років у сумі 147229,94 грн та виплаті допомоги на оздоровлення - 34815,00 грн. Роботодавець погасив заборгованість у лютому 2024 р. з утриманням ПДФО 18%, ВЗ 1,5% та зі сплатою ЄСВ 22%. Як показати таку виплату в об’єднаній звітності? Якщо б заборгованість стягувала виконавча служба, чи виникало б питання про утримання ПДФО, ВЗ і нарахування ЄСВ?
    Сьогодні 12:076
  • Яку звітність повинен подавати відокремлений підрозділ іноземної юрособи в Україні?
    В Україні створено відокремлений підрозділ іноземної юрособи – недержавної організації, що не здійснює та не здійснюватиме в Україні госпдіяльності. Основна мета - сприяння реалізації програм щодо забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок воєнних дій. Відокремлений підрозділ планує мати певний штат працівників в Україні, яким буде нараховуватися й виплачуватися зарплата. Діяльність відокремленого підрозділу буде фінансуватися материнською іноземною юрособою. Яку фінансову, податкову, статистичну чи іншу звітність потрібно подавати?
    25.03.202420
  • Договір на надання послуг з фізособою: оподаткування та звітність
    Підприємство уклало разовий договір на надання послуг з фізособою, яка не є працівником підприємства. Які податки треба перерахувати при виплаті доходу та як відобразити у єдиній звітності?
    20.03.20241 6621
  • За договором МТД не подано інформаційне повідомлення за додатком 8 до Порядку №153: чи буде пільга?
    В грудні 2023 р. підприємство за договором МТД надало послуги, не зареєструвало ПН та не подало додаток 8. Чи буде застосована пільга до даної операції, якщо підприємство зареєструє ПН, подасть уточнюючу до декларації з ПДВ за грудень 2024 року та додаток 8?
    19.03.202435