• Посилання скопійовано

Виправлення помилки в Декларації платника єдиного податку

Платник єдиного податку завищив суму значення сплаченого податку попереднього періоду. Було проведено доплату податку і штраф (3%) з кодом 140 та подано уточнюючу Декларацію, в якій зазначено правильні показники і розраховано суму штрафу. Однак в електронному кабінеті сплачена суму відображається як переплата. Які дії платника податку?

Порядок подання УР

У заголовній частині уточнюючої декларації у полі «уточнююча» ставиться позначка «х», а в полі 3 вказуєте звітний період, за який виправляється помилки.
У такій декларації платник податку зазначає правильні показники господарської діяльності за звітний (податковий) період (зокрема, показник суми податку за попередній період) та визначає:

  • податкове зобов’язання за звітний (податковий) період, що уточнюється в розділі V декларації (рядки 08 – 14);
  • суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання по єдиному податку у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, суму пені та штрафу (в розмірі 3% від суми збільшення) у розділі VІ декларації (рядки 15 – 20).

Зокрема Розділ VІ декларації заповнюється наступним чином:

  • рядок 15 – «помилкове» значення рядка 14;
  • рядок 16 – правильне значення рядка 14;
  • рядок 17 – сума збільшення ПЗ з ЕП;
  • рядок 19 – добуток рядка 17 на 3%;

 

Сплата податку та штрафу

Недоплату з ЄП, штраф (і за потреби пеню) необхідно сплачувати до подання уточнюючої декларації на ті самі реквізити, що і єдиний податок.

При цьому, з кодом 140 здійснюються платежі з надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску.

Згідно з пп. 14.1.175 ПКУ, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Недоїмка – це сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом України від 08.07.2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», обчислена органом доходів і зборів у випадках, передбачених цим Законом.

Тобто із кодом 140 сплачується сума податкового боргу (недоїмки) з єдиного внеску (ЄСВ).

В зазначеному ж випадку мова йде про доплату єдиного податку. Як сума недоплати так і сума штрафу повинні сплачуватись з кодом 101 «Сплата суми податків і зборів/єдиного внеску».

Водночас податківці у «ЗІР» (підкатегорія 102.22) зазначаються, що у разі допущення помилки у коді виду сплати, але код бюджетної класифікації та розрахунковий рахунок зазначені вірно, то такий документ на переказ органом ДПС приймається до виконання і вважається, що такий платник сплачує грошове зобов’язання.

Отже, в описаній у запитанні ситуації, платник податку правильно здійснив уточнення показників Декларації з єдиного податку. При цьому, допущення помилки лише у коді виду нарахувань не призводить до неправильного рознесення цього платежу податківцями. Тому вважаємо, що платнику податків в цій ситуації слід звернутись до центру обслуговування платників податку для визначення підстав невідображення в електронному кабінеті донарахованих показників за уточнюючою декларацією (можливо затримка відображення відповідних показників уточнюючої Декларації).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    Сьогодні 17:121
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202450
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024576
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414
  • Бухгалтер без права підпису: чи подавати ф. №1-ОПП?
    На новоствореному підприємстві є директор (наймана особа), головного бухгалтера немає і в податкову дані не подавалися, що директор буде головним бухгалтером. Прийняли бухгалтера без права підпису. Але директор підписує всі звіти та банківські платіжки. В цьому є якесь порушення? Якщо є, то як це виправити?
    04.04.20241 9832