• Посилання скопійовано

Які звіти потрібно подати новозареєстрованому ФОП - «єдиннику» протягом 2019 року?

Підприємець зареєструвався у серпні 2019 р. У серпні перебував на загальній формі оподаткування. З 1 вересня перейшов на спрощену систему оподаткування (ІІ група). Найманих осіб немає. Які звіти потрібно подати протягом 2019 року?

Новозареєстрованому ФОП – платнику єдиного податку протягом 2019 року жодних звітів подавати не потрібно. Оскільки відповідно до пп. 294.1 ПКУ податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої, другої та четвертої груп є календарний рік.

Положеннями абз. 1 пп. 294.4 ПКУ передбачено, що для зареєстрованих в установленому порядку ФОП, які до закінчення місяця, в якому відбулася їхня державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 1 або 2 групи, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому особу зареєстровано платником єдиного податку.

Отже, перша податкова декларація платника єдиного податку – ФОП подається за 2019 рік до 9 лютого року, наступного за звітним, тобто, до 09.02.2020 р.

ДПС в ІПК від 15.08.2018 р. №3540/6/99-99-12-02-03-15/ІПК повідомляє, що у разі відсутності доходів, що підлягають оподаткуванню єдиним податком, протягом всіх звітних періодів з початку року, у "єдинника" не виникає зобов'язання подавати податкову декларацію платника єдиного податку.

ФОП – платники єдиного податку зобов'язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який він сплачується. При цьому періодом, за який вказані вище платники ЄСВ подають звітність до органу доходів і зборів (звітним періодом), є календарний рік (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

ДПС в ІПК від 29.11.2018 р. №5004/Г/99-99-13-02-03-14/ІПК повідомляє, що відповідно до п. 2 розд. III Порядку №435, який є обов'язковим для виконання платниками ЄСВ, ФОП, у т. ч.  платники єдиного податку, формують та подають до органів доходів і зборів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

Щодо податкової декларації про майновий стан і доходи зазначимо таке: відповідно до пп. 177.5.2 ПКУ ФОП, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність. Вперше зареєстровані ФОП в податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи за станом на дату державної реєстрації підприємцем. Платники ПДФО розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені пп. 177.5.1 ПКУ, що настануть у звітному податковому році.

Остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО на підставі документального підтвердження факту його сплати (пп. 177.5.3 ПКУ).

При цьому, пп. 49.2 ПКУ передбачено, що платник податків зобов'язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Вказана норма застосовується до всіх платників податків, в т. ч. платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності. 

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

За відсутності доходу у період від дати державної реєстрації підприємцем до переходу на спрощену систему оподаткування (тобто, якщо у серпні доходу не було) податкова декларація про майновий стан і доходи таким ФОП не подається.

ДПС у Чернігівській області в ІПК від 26.09.2019 р. №386/25-01-33-02/ІПК повідомляє, що у період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування вважається, що ФОП здійснює підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування. 

Доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах відповідно до ст. 177 ПКУ та включаються до податкової декларації про майновий стан і доходи податкової декларації.

Новостворені фізичні особи - підприємці подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ, пп. 177.5.2 ПКУ).

Вперше зареєстровані ФОП в податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи за станом на дату державної реєстрації підприємцем.

Отже, якщо ФОП перейшов на спрощену систему оподаткування з початку кварталу в середині року (з 1 жовтня) поточного року, ФОП – платник єдиного податку з метою подальшого перебування на спрощеній системі оподаткування визначає сумарний дохід у поточному році з початку цього календарного року: 

  • дохід, отриманий під час перебування на загальній системі оподаткування;
  • дохід, отриманий під час перебування на спрощеній системі оподаткування (за повні календарні квартали).

Крім того, слід зазначити, що на підставі пп. 297.1 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

1) податку на прибуток підприємств;

2) ПДФО у частині доходів (об'єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку першої - четвертої групи (ФОП) та оподатковані згідно з главою 1 розд. XІV ПКУ;

3) ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім ПДВ, що сплачується фізичними особами та юридичними особами, які обрали ставку єдиного податку, визначену пп. 1 пп. 293.3 ПКУ, а також що сплачується платниками єдиного податку 4 групи;

4) податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва;

5) рентної плати за спеціальне використання води платниками єдиного податку четвертої групи.

Нарахування, сплата та подання звітності з податків і зборів інших, ніж зазначені у пп. 297.1 ПКУ, здійснюються платниками єдиного податку в порядку, розмірах та у строки, встановлені ПКУ  (пп. 297.2 ПКУ).

Найбільша Facebook-сторінка для бухгалтерів в Україні

Що стосується екологічного податку, то звітність з цього податку подається платниками екологічного податку  у разі наявності об’єкта та бази оподаткування. Хто є платниками цього податку, визначено у ст. 240 ПКУ. ФОП, який не здійснює операцій, передбачених ст. 240 ПКУ, не повинен подавати звітність з екологічного податку.

У разі відсутності найманих працівників відповідна «зарплатна» звітність (форма № 1ДФ, звіт з ЄСВ за формою додатка 4) не подається.

***

 

Читайте також: ФОП змінює систему оподаткування. У який строк йому слід подавати декларацію про доходи? 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024360
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202461
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202451
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202450
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024182