• Посилання скопійовано

Неоподатковувані та нульові операції: чи подавати звіт про пільги?

Чи потрібно подавати звіт про пільги у разі здійснення операцій, які не оподатковуються ПДВ, або ж оподатковуються за нульовою ставкою? Як розраховується сума пільги?

Звіт про пільги

Відповідно до п. 2 Порядку №1233, суб’єкт господарювання, який не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг.

Податкова пільга надається шляхом (п. 30.9 ПКУ):

  • податкового вирахування (знижки), яка зменшує базу оподаткування до нарахування податку та збору;
  • зменшення податкового зобов'язання після нарахування податку та збору;
  • встановлення зниженої ставки податку та збору;
  • звільнення від сплати податку та збору.

 

Необ’єктні операції

Згідно з п. 8 Порядку №1233 податкові пільги визначаються за операціями з постачання товарів та/або послуг, що є об'єктами обкладення ПДВ і відповідно до ПКУ та міжнародних договорів України, ратифікованих ВРУ, звільнені від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою, а також тих, до яких застосовані спеціальні режими оподаткування в галузі сільського господарства. 

Таким чином, немає об’єкту оподаткування – немає і пільги. А отже, операції з постачання товарів чи послуг, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, в звіті про пільги не відображаються, оскільки вони не є пільговими.

Аналогічної позиції притримуються і податківці. Так, у підкатегорії 101.26 «ЗІР» вони зазначають: «…оскільки за операціями з постачання товарів/послуг, які не є об’єктом оподаткування ПДВ, податкові пільги не визначаються, то платник податку, який здійснює такі операції, не повинен подавати звіт про суми податкових пільг».

Зверніть увагу, що це лише стосується операцій, які не є об’єктом оподаткування ПДВ (зокрема, за ст. 196 ПКУ). У разі ж здійснення звільнених від оподаткування ПДВ операцій (зокрема, за ст. 197 ПКУ) такі операції є пільговими і, відповідно, у суб’єкта господарювання виникає обов’язок подання звіту про пільги.

 

Операції, які оподатковуються за нульовою ставкою

Як було зазначено вище, податкова пільга може надаватися, зокрема, у вигляді встановлення зниженої ставки податку – одним з таких випадків є встановлення нульової ставки оподаткування ПДВ. Тобто операція, яка оподатковується ПДВ за ставкою 0%, є об’єктом оподаткування ПДВ (хоч і за нульовою ставкою).

Отже, у разі здійснення таких операцій у суб’єкта господарювання виникає обов’язок подання звіту про пільги і відображення відповідної суми пільги.

Розрахунок не внесених до держбюджету сум ПДВ через застосування нульової ставки здійснюється відповідно до п. 3 ч. 2 р. ІІ Порядку №167 за алгоритмом:


СП = (V пост, нульов. - V прид.) х розмір ставки податку (20%),

де:

  • СП - сума пільг;
  • V пост, нульов. - обсяги операцій з експорту товарів (супутніх послуг) та/або операцій з постачання товарів (послуг) на митній території України, оподатковуваних за нульовою ставкою, - з розділу I «Податкові зобов’язання» податкової декларації з ПДВ;
  • V прид. - обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) та/або в операціях з постачання товарів (послуг) на митній території України, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Тобто у звіті про пільги зазначається не обсяг товарів, який було продано за нульовою ставкою, а сума несплаченого податку в зв’язку із застосування нульової ставки, яка розраховується за формулою, наведеною вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.20245
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202452
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024577
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414
  • Бухгалтер без права підпису: чи подавати ф. №1-ОПП?
    На новоствореному підприємстві є директор (наймана особа), головного бухгалтера немає і в податкову дані не подавалися, що директор буде головним бухгалтером. Прийняли бухгалтера без права підпису. Але директор підписує всі звіти та банківські платіжки. В цьому є якесь порушення? Якщо є, то як це виправити?
    04.04.20241 9862