• Посилання скопійовано

Оренди землі в іншій місцевості: як звітувати та куди сплачувати податки?

Фермерське господарство орендує земельну ділянку у фізособи. До якого бюджету сплачувати утримані ПДФО та ВЗ: за місцезнаходженням юрособи чи ділянки? Як в такому випадку подавати звітність?

Згідно з п. 168.4 ПКУ податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету відповідно до Бюджетного кодексу України. Відповідно до ст. 64 БКУ ПДФО, який сплачується (перераховується) податковим агентом - юрособою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента - юрособи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізособі.

При цьому, податківці у ІПК від 16.02.2018 р. №648/6/99-99-13-01-01-15/ІПК зазначають, що податковий агент, який здійснює нарахування (виплату) доходів у вигляді орендної плати за земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (паї), сплачує (перераховує) ПДФО до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (реєстрації) на рахунки, відкриті в органах Держказначейської служби.

Водночас, варто не забувати, що суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізосіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (168.4.3 ПКУ).

Таким чином, необхідно зважати, чи має підприємство відокремлений підрозділ за місцем оренди земельної ділянки, чи ні.

Зауважимо, що підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юрособи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Тож, якщо підприємство не створювало відокремлений підрозділ за місцем оренди земельної ділянки, то ПДФО з доходу у вигляді оренди сплачується за місцем реєстрації такої юрособи.

Щодо військового збору, то він зараховується до державного бюджету, а зазначені вище норми п. 168.4 ПКУ застосовуються лише до сплати ПДФО. Отже, юрособа перераховує в будь - якому випадку військовий збір за власним місцезнаходженням.

 

Подання звітності

Відповідно до п. 2.3 Порядку №4  звіт за ф. № 1ДФ подається до контролюючих органів за місцезнаходженням податкового агента - юрособи або її відокремлених підрозділів.

Отже, якщо підприємство не створювало відокремленого підрозділу за місцем оренди земельної ділянки, то форма №1ДФ подається за місцезнаходженням юрособи.

Якщо за місцем оренди земельної ділянки у підприємства створено відокремлений підрозділ і такий відокремлений підрозділ уповноважений на подання звітності, то, відповідно, такий підрозділ подає звіт за своїм місцезнаходженням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»