• Посилання скопійовано

Чи потрібно подавати звіт про пільги у разі надання нерезиденту послуг з надання персоналу?

Підприємство уклало договір з польською фірмою про послуги з надання персоналу. Працівники періодично їздять за кордон виконувати роботи в рамках договору, а підприємство виплачує їм зарплату та компенсує витрати на відрядження. Після камеральної перевірки отримано акт податкової інспекції, у якому визначено порушення, а саме неподання звіту про пільги. Чи повинно підприємство подавати звіт про пільги?

Запитання:

Підприємство уклало договір про послуги з надання персоналу з фірмою, яка знаходиться в Польщі. Тобто, штатні працівники підприємства періодично їздять за кордон виконувати роботу в рамках даного договору, а підприємство виплачує їм зарплату та компенсує витрати на відрядження. За договором польське підприємство перераховує кошти за послуги щодо надання персоналу. У декларації з ПДВ за цим контрактом підприємство подавало таблицю 6 згідно з сумою актів. Після камеральної перевірки отримано акт податкової інспекції, у якому визначено порушення, а саме неподання звіту про пільги. Чи повинно підприємство подавати звіт про пільги? Якщо так, який код з Довідника податкових пільг потрібно зазначати? 

 

Відповідь:

У пп. «б» п. 185.1 ПКУ встановлено, що об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно з пп. «г» п. 186.3 ПКУ місцем постачання послуг з надання персоналу, у т. ч. якщо персонал працює за місцем здійснення діяльності покупця, вважається місце, у якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання.

Послуга з надання персоналу в пп. 14.1.183 ПКУ визначена як господарська або цивільно-правова угода, відповідно до якої особа, що надає послугу (резидент або нерезидент), направляє у розпорядження іншої особи (резидента або нерезидента) одну або декількох фізосіб для виконання визначених цією угодою функцій. Угода про надання персоналу може передбачати укладання зазначеними фізособами трудової угоди або трудового контракту із особою, у розпорядження якої вони направлені. Інші умови надання персоналу (у т. ч. винагорода особи, що надає послугу) визначаються угодою сторін.

ДФС в Одеській області в ІПК від 12.09.2017 р. №1913/ІПК/15-32-12-02-22 повідомляє, якщо платником ПДВ послуги з надання персоналу, у т. ч. якщо персонал працює за місцем здійснення діяльності покупця, надаються нерезиденту, то така операція не є об'єктом оподаткування ПДВ, оскільки місцем постачання таких послуг вважається місце постачання їх за межами митної території України.

Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затверджено постановою Кабміну №1233.

У п. 8 Порядку №1233 зазначено, що податкові пільги визначаються за операціями з постачання товарів та/або послуг:

  • що є об'єктами оподаткування ПДВ і відповідно до ПКУ та міжнародних договорів України, ратифікованих ВРУ, звільнені від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою;
  • до яких застосовані спеціальні режими оподаткування в галузі сільського господарства.

Нормами п. 4 розд. І Порядку №167 встановлено, що суми ПДВ, не сплачені платником до державного бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, розраховуються залежно від особливостей оподаткування.

Механізм визначення пільг з ПДВ залежно від особливостей оподаткування, наведений в розд. II Порядку №167, містить алгоритм розрахунків щодо:

  • звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів (послуг), яких передбачено ст. 197 та підрозділом 2 розд. XX ПКУ, міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою України;
  • операції з експорту товарів (супутніх послуг) та операції з постачання товарів (послуг) на митній території України, які оподатковуються за нульовою ставкою, та перелік яких передбачено ст. 195, 211ст. 337 та підрозділом 2 розд. XX ПКУ;
  • спеціальні режими оподаткування у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства (ст. 209 ПКУ).

Порядки №1233 та №167 не поширюються на операції, які не є об'єктом оподаткування ПДВ, оскільки місцем постачання послуг, наведених в п. 186.3 ПКУ, вважається місце постачання їх за межами митної території України.

У Довіднику №90/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, та в Довіднику №90/2 інших податкових пільг станом на 01.10.2018 р. відсутні коди щодо операцій постачання послуг, вказаних в п. 186.3 ПКУ, які не є об'єктом оподаткування ПДВ, коли місцем їх постачання, вважається місце постачання їх за межами митної території України.

ДФС щодо відсутності у Довідниках податкових пільг коду пільги з ПДВ в листі від 02.10.2015 р. №20965/6/99-99-19-03-02-15 повідомляє, що операції, які не є об'єктом оподаткування не відображаються в Довідниках податкових пільг та у звіті про суми податкових пільг, форма якого затверджена Постановою №1233.

Виходячи з викладеного, вимоги посадових осіб податкової інспекції щодо подання звіту про суми податкових пільг відносно операцій, які не є об'єктом оподаткування ПДВ, не правомірні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:0111
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202412
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202453
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024583
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414