• Посилання скопійовано

Чи звітуватися перед ДФС та Пенсійним фондом, якщо зарплата не нараховувалася?

Якщо зарплата не нараховувалася, чи можна не подавати звіти за формою №1ДФ та звіт з ЄСВ до контролюючих органів?

Не потрібно подавати нульову звітність з ЄСВ та нульовий податковий розрахунок за формою №1ДФ. Це прямо зазначається  у законодавстві.

Організація бухобліку належать до компетенції власника (власників) підприємства або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства й установчих документів. Відповідальність за організацію бухобліку, оформлення первинних документів, збереження оброблених документів, регістрів і звітності несе власник або уповноважений орган, який керує підприємством згідно із законодавством та установчими документами. 

Підприємство на власний розсуд обирає форму ведення бухобліку та складання звітності. Зокрема, її може виконувати безпосередньо власник або керівник підприємства. Податкову декларацію підписує керівник платника податків або уповноважена особа, а також особа, відповідальна за ведення бухобліку і подання податкової звітності до органу контролю. 

Якщо керівник платника податків самостійно веде бухоблік і подає податкову декларацію, він її і підписує. 

Отже, підприємство має вести податкову, бухгалтерську, звітність з ЄСВ, фінзвітність та подавати податкову звітність навіть за умови припинення трудових взаємовідносин із директором підприємства й відсутності на підприємстві штатних працівників. Відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухобліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали й підписали ці документи. 

 

Щодо подання страхувальниками звіту щодо нарахованого ЄСВ у зв’язку з невикористанням праці фізичних осіб

Відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов’язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску, регулюються виключно Законом про ЄСВ.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ встановлено, що платниками єдиного внеску, зокрема, є роботодавці.

Пунктом 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ визначено, що платники ЄСВ зобов’язані подавати звітність та сплачувати до органу доходів і зборів за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджено наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Відповідно до п. 11 розділу II Порядку №435, якщо юрособи не використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством (у такому випадку і зарплата не нараховується), Звіт за найманих працівників до органів доходів і зборів не подається (лист ДФС від 01.06.2017 р. №435/6/99-99-15-02-02-15/ІПК)

Форма №1ДФ подається лише у разі нарахування (виплати) заробітної плати та інших доходів фізичним особам у звітному періоді (пп. «б» п. 176.2 ПКУ).

При цьому зверніть увагу, що відповідно до п. 2.2 Порядку №4 ф. №1ДФ подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду. Тобто для того, щоб не подавати форму №1ДФ, у звітному кварталі не повинно бути ані нарахувань, ані виплат доходів.

Якщо є нарахування, але немає виплат, і навпаки – якщо є виплати, а немає нарахувань – форма №1ДФ подається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024377
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202466
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202454
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202456
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024182