• Посилання скопійовано

Один міжнародний подорожній лист для послуг кількох замовників

Водій надає послуги у міжнародному сполученні, а потім супутньо і по Україні, іншим замовникам під час однієї поїздки. Чи достатньо одного подорожнього листа, звертаючи увагу, що водій виконує завдання потім ще й в Україні? Яким чином вказувати маршрут? Чи буде коректно в міжнародному подорожньому листі вказувати завдання по Україні?

«Подорожній лист вантажного автомобіля у міжнародному сполученні», форма №1 (міжнародна) була затверджена спільним Наказом Мінтрансу і Мінстату від 29.12.1995 р. №488/346.

Але цей Наказ втратив чинність з 10.12.2013 р. на підставі спільного Наказу Мінінфраструктури і Мінторгу від 10.12.2013 р. №1005/1454.

З приводу втрати чинності цим Наказом читаємо, наприклад, лист ДФС від 02.11.2015 р. №23178/6/99-99-19-02-02-15. Податкова пише, що відповідно до Закону України від 05.07.2011 року № 3565-VI у текстах Законів України «Про автомобільний транспорт»«Про дорожній рух» та «Про міліцію» вилучено посилання на дорожні листи будь-яких автотранспортних засобів, у тому числі вантажних автомобілів.

Там же податкова зазначає, що оскільки законодавством України не визначено форму бланка подорожнього листа легкового автомобіля, то платник податку може використовувати зручну для обліку форму первинного документа, затверджену наказом про облікову політику підприємства, за умови наявності всіх ознак первинного документа, відомостей у ньому про господарську операцію та підтвердження її здійснення. 

Тобто, на сьогодні відсутня затверджена нормативними документами форма подорожнього листа у міжнародному сполученні, а також порядок складання такої форми. З іншої сторони, суб’єкт господарювання, який надає послуги перевезення, повинен розробити власну форму для оформлення господарської операції перевезення автомобілем.

Щоб не розробляти нову форму, суб’єкт господарювання може користуватися і скасованою формою (див., приміром, лист Мінінфраструктури від 20.11.2012 р. № 25/3717-12). Але, знову-таки, оскільки встановленого порядку використання такої форми немає, то суб’єкт господарювання встановлює порядок використання самостійно.

Звідси і відповідь на запитання.

Суб’єкт господарювання під час однієї поїздки може застосовувати один подорожній лист, навіть якщо було кілька замовників (як зарубіжних, так і українських).

Якщо взяти форму № 1 (міжнародна), то в ній передбачені дані про різні маршрути і різних замовників. За кожним маршрутом зазначається вантажовідправник, місце відправлення, місце призначення, найменування, кількість вантажу, пробіг, кількість виконаної роботи в тонно-кілометрах. Отже, на підставі таких даних є можливість розрахувати витрати палива на кожен маршрут.

Звісно, що в такому листі коректно буде зазначати і завдання по Україні, а не тільки за кордоном.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024299
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202490
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024109
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023128