• Посилання скопійовано

Які документи повинні бути у водія трактора при виїзді за межі підприємства?

Які документи при собі потрібно мати водію тракторів фермерського господарства при виїзді, наприклад, на обприскування саду чи щось інше?

Дивимося Правила №1306.

Відповідно до п. 2.1 Правил №1306 та ст. 16 Закону про дорожній рух, водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:

а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - технічний талон);

в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків та (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв - дозвіл, виданий уповноваженим органом МВС, а у разі встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах - дозвіл, виданий уповноваженим підрозділом Національної поліції, крім випадків встановлення проблискових маячків оранжевого кольору на сільськогосподарській техніці, ширина якої перевищує 2,6 м;

г) на маршрутних транспортних засобах - схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, - документацію відповідно до вимог спеціальних правил, що визначаються Європейською Угодою про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів;

ґ) чинний страховий поліс (страховий сертифікат "Зелена картка") про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення);

д) у разі встановлення на транспортному засобі розпізнавального знака «Водій з інвалідністю» - документ, що підтверджує інвалідність водія або пасажира (крім водіїв з явними ознаками інвалідності або водіїв, які перевозять пасажирів з явними ознаками інвалідності).

Якщо при цьому трактор перевозить вантажі, мають бути документи, наведені в Переліку № 207 (додаток до Постанови КМУ №207). Причому різні переліки для перевезення на сторону іншим особам. І окремо для перевезення для власних потреб.

Документи з Правил №1306 і Переліку №207 частково збігаються. Але в Переліку є ті, яких немає в Правилах:

  • для перевезень на сторону - фотокопія ліцензії, засвідчена перевізником, або ліцензійна картка. Варто сказати, що зараз ліцензуються тільки перевезення небезпечних вантажів, пасажирів, та міжнародні перевезення (п. 24 ч. 1 ст. 7 Закону про ліцензування). Тому в разі здійснення інших перевезень ліцензія не потрібна;
  • для перевезень на сторону – ТТН;
  • для перевезень для власних потреб – накладна або інший документ, який підтверджує право власності на вантаж;
  • для перевезень як на сторону, так і для власних потреб - талон про проходження державного техогляду. Але згідно з ст. 35 Закону про дорожній рух технічні засоби для агропромислового комплексу, визначені Законом України «Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України» (до яких відносяться і трактори), обов’язковому техогляду не підлягають. Тому на трактор такий талон не потрібний.

Окрім того, мають бути додатково документи у разі перевезення: (див. п. 3 Переліку № 207):

  • небезпечних вантажів чи 
  • вантажів з перевищенням вагових або габаритних параметрів (відповідний дозвіл).

Якщо трактор направляється для виконання механізованих робіт, у водія має бути ще документ, яким оформляються відповідні роботи. 

Чинними нормативними документами форми таких документів не затверджено. Тому кожне сільгосппідприємство може розробити власні форми. Або користуватися формами, затвердженими Наказом Мінсільгоспу СРСР від 24.11.72 р. № 269-2:

  • Обліковий лист тракториста-машиніста (сільгоспоблік, форма №67-Б) (використовують при виконанні трактором будь-яких сільгоспробіт, наприклад, обприскування саду, посів, збирання урожаю тощо);
  • Подорожній лист трактора (сільгоспоблік, форма №68) (використовують при оформленні транспортних робіт, здійснюваних тракторами).

 

Які з наведених документів виписують у бухгалтерії, передають до бухгалтерії?

Це документи на перевезення вантажу та на оформлення транспортної роботи – ТТН, накладні, облікові листи тракториста, подорожній лист трактора.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024283
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024562
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202483
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024103
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023121