• Посилання скопійовано

Як визначити первісну вартість основного засобу при відсутності первинних документів?

Чи можна скористатись бюлетенем автотоварознавця для визначення первісної вартості транспортного засобу при відсутності документів придбання та без залучення суб’єкта оціночної діяльності?

Щодо залучення суб'єкта оціночної діяльності

Перелік випадків, коли проведення експертної оцінки майна є обов’язковим, передбачений в ст. 7 Закону про оцінку майна. Зокрема, обов'язкова оцінка майна проводиться з метою переоцінки основних фондів для цілей бухгалтерського обліку.

Порядок здійснення переоцінки основних засобів врегульоване в п. 16 П(С)БО 7. Так, підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо  залишкова  вартість  цього об'єкта суттєво відрізняється від його  справедливої  вартості  на  дату  балансу.

Враховуючи вищевикладене, для визначення первісної вартості транспортного засобу переоцінка основного засобу не проводиться. Тому проведення експертної оцінки майна із залученням суб’єкта оціночної діяльності не є обов'язковим.

Отже, ТОВ не зобов'язане залучати суб'єкта оціночної діяльності для визначення первісної вартості транспортного засобу.

 

Щодо порядку визначення первісної вартості транспортного засобу

Оскільки у ТОВ відсутні документи на придбання транспортного засобу, вважається, що такі основні засоби отримані ТОВ безоплатно.

За вимогами п. 10 П(С)БО 7: «Первісна вартість безоплатно отриманих  основних  засобів дорівнює  їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат,  передбачених  пунктом  8 Положення (стандарту) 7».

Відповідно до п. 4.2 Додатку до П(С)БО 19, справедлива вартість машин та устаткування визначається за їх ринковою вартістю.

При цьому, згідно з пп. 14.1.219 ПКУ: «ринкова ціна - ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних (комерційних) умовах».

Отже, ТОВ має право визначити первісну вартість транспортного засобу, шляхом встановлення ринкової ціни такого основного засобу.

За даними з сайту ІОЦ Союзу експертів України, Бюлетень автотоварознавця містить дані із цінами на нові та вживані транспортні засоби по всій території України з таблицями коригувань по пробігу, терміну експлуатації та індивідуальної комплектації, а також вартість нормо-години ремонтно-відновлювальних робіт в регіонах України, значення коефіцієнтів підвищення вартості запасних частин до транспортних засобів виробництва країн далекого зарубіжжя, коментарі фахівців з питань автотоварознавства.

Бюлетень автотоварознавця призначений для практичного використання судовими експертами, працівниками правоохоронних та податкових органів, фахівцями-автотоварознавець, оцінювачами транспортних засобів, нотаріусами, фахівцями страхових компаній, організацій і фірм, пов’язаних з оцінкою транспортних засобів на території України і складанням калькуляцій відновлювального ремонту.

Враховуючи вищевикладене, ТОВ має право скористатися Бюлетенем автотоварознавця, що видається ТОВ «ІОЦ Союзу експертів України», для визначення первісної вартості транспортного засобу при відсутності документів придбання та без залучення суб’єкта оціночної діяльності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Євгеній Піддубко

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024299
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202492
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024110
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023128