• Посилання скопійовано

Новорічні подарунки дилерам: облік та оформлення

Придбали товар у нерезидента, які юрособа на загальній системі оподаткування повинна передати дилерам у вигляді новорічних подарунків. Як відобразити прихід подарунків в обліку і їх подальшу передачу? Якими документами це оформити?

Придбання товарів у нерезидента оформлюється: договором куплі-продажу, інвойсом та  митною декларацією.

Інвойс це свого роду рахунок-фактура по якому здійснюється нерезиденту оплата за товар і на підставі якого підприємство оприбутковує цей товар.

Митна декларація (замінник податкової накладної) підтверджує сплату мита, митних платежів, “імпортного” ПДВ та є підставою для включення ПДВ до складу податкового кредиту. При цьому визнається не тільки додаткова, але й тимчасова митна декларація (п. 198.6 ПКУ).

Згідно з п. 8 П(С)БО 9 придбані (отримані) запаси прибуткують на баланс за первісною вартістю. Складові первісної вартості куплених імпортних запасів названі в п. 9 П(С)БО 9 та п. 2.2 Методрекомендацій № 2.

У разі передоплати товару усе зрозуміло: витрати визнаються за курсом, що діяв на дату здійснення оплати. Фактично маємо аналогію з абз. 1 п. 6 П(С)БО 21, а саме: «Сума авансу (попередньої оплати) в іноземній валюті, надана іншим особам у рахунок платежів для придбання немонетарних активів (запасів, основних засобів, нематеріальних активів тощо) і отримання робіт і послуг, при включенні до вартості цих активів (робіт, послуг) перераховується у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на дату сплати авансу».

Товари, отримані в рахунок передоплати, прибуткують на баланс за ціною в гривнях, яка розраховується шляхом множення їх фактурної вартості в інвалюті на курс НБУ, що діяв на початок дня дати перерахування передоплати. Якщо ж передоплата в інвалюті перераховувалася декількома платежами, то вартість отриманих товарів визначається як сума таких платежів із застосуванням курсів НБУ, що діяли на кожну дату часткової оплати (п. 6 П(С)БО 21).

Приклад. Підприємство в грудні 2020 р. придбало у резидента товар вартістю 1000,00 $ на умовах 100% передоплати. Вартість перевезення – 5000 грн.

№ з/п

Назва операції

Бухгалтерський облік

Сума, $/грн

Д-т

К-т

1.

Перераховано кошти постачальнику (курс НБУ — 27,00)

3712

312

27000,00

2.

Товар розмитнено:

  • Сплачено на митницю кошти для оформлення
  • сплачено мито (10%);
  • сплачено ПДВ (20%);
  • оприбутковано товар за курсом на дату передоплати

 

377
281
641
281

 

311
377
377
632

 

8100,00
2700,00
5400,00
27000,00

3.

Проведено залік заборгованостей

632

3712

27000,00

 

Для того, щоб документально оформити подарунки для дилерів, керівник видає наказ, в якому зазначає, наприклад, що для популяризації фірми прийнято рішення провести роздачу новорічних подарунків дилерам. I тут же деталізує, що саме вручатимуть, а також призначає відповідальну особу. Списання розданих товарів радимо оформити актом вибуття товарів довільної форми. Якогось особливого порядку документування такої роздачі у нормативних актах не передбачено.

 

ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Все залежить від того, чи можна персоніфікувати фізичних осіб, яким вручено подарунки. Якщо персоніфікувати можна, то дохід у вигляді вартості врученого подарунку юрособа включає до загального оподатковуваного доходу цієї фізичної особи (пп. 164.2.8 ПКУ).
Підпунктом 165.1.39 ПКУ передбачено, що до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (1180,75 грн.).

Отже, вартість негрошового подарунку, у сумі перевищення (більше 1180,75 грн.) включається до загального місячного оподатковуваного доходу фізособи й оподатковується ПДФО за ставкою 18% (пп. 170.6.3 ПКУ) із застосуванням натурального коефіцієнта, який у 2020 складає 1,219512.

У формі №1ДФ вартість подарунків, яка надана у розмірі, що не перевищує 25% мінімальної заробітної плати, відображається за ознакою «160», та за ознакою «126» у разі перевищення такої суми.

Також не потрібно забувати про те, що термін сплати ПДФО під час надання подарунків суттєво відрізняється від загальновстановленого, а саме: якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі, то ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів, що настають за днем такого нарахування (надання) (пп. 168.1.4 ПКУ).

Військовий збір за ставкою 1,5% сплачується з вартості подарунка, яка підлягає оподаткуванню ПДФО. З вартості подарунка, що не підпадає під оподаткування ПДФО, військовий збір утримувати не потрібно.

Подарунки видані дилерам, є такими, що видаються особам, які не пов’язані з підприємством трудовими відносинами, а отже, на дохід у вигляді подарунка ЄСВ не нараховується. У цьому випадку обдаровувані не є застрахованими особами.

Якщо ідентифікувати отримувача подарунка неможливо, то об’єкт обкладення ПДФО не виникає. Відповідно вартість подарунків у формі № 1ДФ не відображається. Також не буде ВЗ і ЄСВ.

 

Податок на прибуток

 За операціями передачі подарунків фізособам коригувань фінансового результату в ПКУ не передбачено. 

 

ПДВ

У випадку безоплатної передачі товарів (у тому числі й подарунків) нараховувати податкові зобов’язання потрібно тільки відповідно до п. 188.1 ПКУ. Тобто через «дотягування» договірної ціни постачання до мінімальної бази оподаткування.

Нараховувати «компенсаційні» податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ не потрібно. Безоплатну передачу товарів не можна вважати використанням товарів у негосподарській діяльності (листи ДФСУ від 11.10.2017 р. № 2204/ІПК/28-10-01-03-11 та від 10.05.2017 р. №96/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

В бухобліку роздача подарунків фізособам відображається проведеннями:

  • Дт 949 Кт 377 – на суму доходу фізособи в розмірі вартості подарунка;
  • Дт 377 Кт 641/ПДФО (641/ВЗ) – на суму належних податків та зборів з одночасним списанням на витрати, тобто Дт 949 Кт 377 (якщо зазначені податки сплачує підприємство власним коштом);
  • Дт 377 Кт 209 – на облікову вартість виданого фізособі подарунка;
  • Дт 949 Кт 641/ПДВ – у сумі податкового зобов’язання з ПДВ.
    Якщо видачу подарунків персоніфікувати не можливо, тобто видано юрособам, то зробити потрібно наступні проведення:
  • Дт 93 Кт 209 – на вартість виданих подарунків (за актом списання);
  • Дт 949 Кт 641/ПДВ – у сумі податкового зобов’язання з ПДВ.

Також читайте туттут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024299
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202492
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024110
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023128