• Посилання скопійовано

Яка техдокументація повинна бути на резервуар із зберігання ПММ?

На балансі підприємства є резервуар (10 куб.м.) для зберігання ПММ. Яка технічна документація повинна бути на цей резервуар?

Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки

Подеколи можуть вимагати такий дозвіл, але для резервуару із зберігання дизельного пального і бензину він не потрібен. Детальніше це питання розглянуто тут.

 

Градуювальна таблиця

На кожен резервуар має бути розроблена та затверджена градуювальна таблиця, необхідність якої встановлена Інструкцією № 281/171/578/155 (див. п. 2пп. 4.3.2.3пп. 4.3.2.6, пп. 4.3.2.8 та інші).

Затверджує такі таблиці керівник територіального органу Держспоживстандарту України або керівник повірочної лабораторії, уповноваженої на здійснення повірки резервуарів.

Для розробки такої таблиці також звертаються до Держспоживстандарту України або повірочної лабораторії.

 

Повірка резервуара з видачею техпаспорта

В п. 2 Інструкції № 281/171/578/155 зазначено, що повірка резервуара – це сукупність операцій, які виконуються з метою визначення місткості і градуювання резервуара, складання і затвердження градуювальної таблиці.

Відповідно до пп. 4.1.3 Інструкції №281/171/578/155повірці згідно із Законом про метрологію та метрологічну діяльність підлягають:

  • вертикальні і горизонтальні резервуари,
  • вимірювачі температури, рівня та густини,
  • металеві рулетки з вантажем,
  • метроштоки,
  • рівнеміри,
  • паливороздавальні колонки і оливороздавальні колонки,
  • об'ємні лічильники,
  • ваги,
  • залізничні та автомобільні цистерни та інші засоби вимірювальної техніки (ЗВТ), що використовуються під час визначення об'єму та маси нафти та нафтопродуктів.

Зазначені ЗВТ підлягають повірці або державній  метрологічній атестації у встановленому порядку згідно з:

  • ДСТУ 2708:2006 «Метрологія. Повірка засобів вимірювальної техніки. Організація та порядок  проведення» або
  • ДСТУ 3215-95 «Метрологія. Метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки. Організація та порядок проведення».

Повірку ЗВТ здійснюють територіальні органи Держспоживстандарту та повірочні лабораторії, уповноважені згідно із Законом про метрологію та метрологічну діяльність на здійснення повірки відповідних ЗВТ.

Використання для вимірювань об'єму та маси нафтопродуктів ЗВТ, що не пройшли повірку або державну метрологічну атестацію, забороняється.

За наслідками повірки на резервуар видається техпаспорт.

За порушення повірки може настати адмінвідповідальність у вигляді штрафу від 3 до 30 НМДГ (від 51 грн до 510 грн) (див. ст. 171-1 КУпАП).

Поряд з цим у разі відсутності техпаспорту на резервуар, що підтверджує наявність градуювальних таблиць і своєчасну повірку, може бути анульовано ліцензію на зберігання (див. ст. 15 Закону № 487/95-ВР).

Адже одна з підстав анулювання - встановлення факту подання заявником недостовірних даних у документах, поданих разом із заявою на отримання ліцензії.

В заяві на отримання ліцензії зазначають фактичний об’єм резервуару. Такий об’єм визначають на підставі градуювальних таблиць, а не на око. Тому якщо таблиць немає, немає підтвердження фактичного об’єму резервуару, а, значить, заява містить недостовірні дані.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024299
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202492
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024110
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023129