• Посилання скопійовано

Закупівля ФОП у населення б/в комп'ютерної техніки: якими первинними документами оформлювати?

Підприємець закуповує у населення комп'ютерну техніку, що була у використанні, ремонтує та потім продає. Які нюанси обліку у підприємця саме купівлі? Чи потрібні якісь первинні документи та звітність в такому випадку?

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 208 ЦКУ, в письмовій формі належить вчиняти правочини фізичних осіб між собою на суму, що перевищує у 20 і більше разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (це 340 грн), крім правочинів, передбачених ч. 1 ст. 206 ЦКУ. 

На виконання вказаної норми усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність.

В ситуації, що розглядається, операцію закупівлі у населення комп'ютерної техніки, що була у використанні, можна оформлювати актом закупівлі або квитанцією у довільній формі. В цьому документі доцільно вказати таку інформацію:

  • Найменування сторін угоди: ФОП та фізособа-продавець. Щодо продавця достатньо вказати прізвище та ініціали і його ІПН (для оподаткування та звітності);
  • Предмет угоди: найменування товару – вид, модель тощо.
  • Сума угоди: вартість купівлі товару, яка є доходом фізособи-продавця.
  • Сума ПДФО та військового збору, що належить до утримання з суми доходу продавця;
  • Сума доходу продавця після утримання з нього ПДФО та військового збору, яка належить до виплати продавцю. Це означає, що продавець отримає на руки не ту суму, за яку він домовився з покупцем-ФОП, а за мінусом 18% ПДФО та 1,5% військового збору.
  • Підписи сторін.

Таким чином, цей документ буде підтверджувати:

  • походження товару ФОП – а саме факт його придбання у фізосіб;
  • суму доходу фізособи та суми утриманих з нього ПДФО та військового збору.

 

Щодо ПДФО та військового збору

Пункт 164.2 ПКУ містить перелік видів доходів, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, інші доходи, крім установлених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Податківці у своїх консультаціях (тут, а також тут) зазначають, що якщо фізична особа продає товар (наприклад, мобільний телефон, побутову техніку, планшет, які належали такій особі) юридичній особі або самозайнятій особі (ФОП), які у розумінні пп. 14.1.180 ПКУ є податковими агентами, то такі податкові агенти зобов'язані утримувати ПДФО за ставкою 18% та військовий збір - 1,5%.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку №4, інші доходи відображаються у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «127».

Відомості щодо сум військового збору відображаються у розділі ІІ податкового розрахунку за ф.№1ДФ. При цьому в рядку «Військовий збір» розділу ІІ податкового розрахунку за ф.№1ДФ проставляються загальні суми виплаченого доходу та утриманого (перерахованого) військового збору.

Отже, в акті закупівлі або квитанції у довільній формі, також необхідно зазначити ПІБ особи, з якою оформлюється операція закупівлі та її ідентифікаційний код. На нашу думку, цього буде цілком достатньо для проведення оподаткування доходу та звітування за формою №1ДФ. Паспортні дані продавців збирати не потрібно.

Сплатити утриманий ПДФО та військовий збір до бюджету слід протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем виплати коштів за придбану техніку – пп.  168.1.4 ПКУ.

На жаль, іншого варіанту оформлення та оподаткування розглянутих операцій немає. ПКУ не містить пільг зі сплати ПДФО та військового збору з даного виду доходів фізосіб.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024304
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024576
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202495
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024112
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023135