• Посилання скопійовано

Директор виконує обов'язки бухгалтера: хто підписує первинні документи та звітність за головного бухгалтера?

Що потрібно зазначити в бланках напроти посади «Головний бухгалтер»? Що повинно зазначити підприємство в податковій звітності, якщо директор виконує обов'язки бухгалтера?

Запитання:

Постачальник відмовляється видавати оплачений товар, мотивуючи тим, що в довіреності директор розписався двічі за посади «Директора» та «Головного бухгалтера». Підприємство запропонувало дописати від руки фразу «Виконуючий обов'язки головного Бухгалтера». Постачальник відповів, що це заборонено і потрібно до статуту вносити пункт про те, що директор може виконувати обов'язки головного бухгалтера. Однак ані головного бухгалтера, ані бухгалтера на підприємстві немає (в штатному розкладі теж). Директор виконує обов'язки бухгалтера. Що потрібно писати в бланках напроти посади «Головний бухгалтер» у цьому випадку? Що зазначати в податковій звітності? На даний час у звітності директор ставить електронним ключем один підпис за «Директора», а в графі «Головний бухгалтер» (особа, відповідальна за ведення бухобліку) стоїть його прізвище та ІПН, але без накладання електронного підпису.

 зві

Відповідь:

Відповідно до ч. 2-3 ст. 8 Закону про бухоблік питання організації бухобліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за організацію бухобліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

Нормами ч. 5 ст. 4 Закону про бухоблік передбачено, що для забезпечення ведення бухобліку підприємство самостійно з дотриманням вимог цього Закону обирає форми його організації, в т.ч. самостійне ведення бухобліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухобліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах.

Однак Мінфін в листі від 28.03.2013 р. №31-08410-07/23-1343/1310 повідомляє, що варіант організації бухобліку, за яким його ведення та складання фінансової звітності здійснюються безпосередньо власником або керівником підприємства при введенні в штат підприємства посади бухгалтера, Законом про бухоблік не передбачено. Відповідно підприємству необхідно обрати одну з форм організації бухгалтерського обліку, наведену в цьому Законі.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 11 Закону про бухоблік фінансова звітність підписується керівником (власником) підприємства або уповноваженою особою у визначеному законодавством порядку та бухгалтером або особою, яка забезпечує ведення бухобліку підприємства.

Лише фінансову звітність підприємства, що становить суспільний інтерес, в обов’язковому порядку підписують керівник або уповноважена особа у визначеному законодавством порядку та головний бухгалтер.

Згідно з ч. 4 ст. 39 Закону про ТОВ виконавчий орган товариства є одноосібним. Назвою одноосібного виконавчого органу є «директор», якщо статутом не передбачена інша назва.

Одноосібний виконавчий орган товариства або голова колегіального виконавчого органу товариства може діяти від імені товариства без довіреності. Статут товариства може передбачати можливість кожного або окремих членів колегіального виконавчого органу діяти від імені товариства без довіреності або можливість усіх чи окремих членів виконавчого органу вчиняти дії від імені товариства без довіреності виключно разом. Якщо член виконавчого органу на час своєї відсутності призначив тимчасового виконувача обов'язків, такий член виконавчого органу несе солідарну відповідальність перед товариством разом із призначеною ним особою (ч. 10 ст. 39 Закону про ТОВ).

Отже, якщо підприємство не фінансується з держбюджету, то його директор може виконувати обов’язки головного бухгалтера. При цьому видання наказу або внесення змін до статуту чинним законодавством не передбачено. Тож вимоги постачальника не правомірні.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024275
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024555
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202480
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.202498
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023117