• Посилання скопійовано

Оподаткування доходу ФОПу, зареєстрованому на тимчасово окупованій території

Підприємство протягом всіх кварталів 2018 р. виплачувало доходи ФОП на ЄП групи ІІ, місцезнаходженням яких була тимчасово окупована українська територія. Податки не утримувалися, в формі №1ДФ виплату відображено з ознакою «157». Податкова вимагає утримати податки і уточнити інформацію в формі №1ДФ. Чи можна не утримувати податки?

На жаль, ПДФО і ВЗ потрібно утримувати. Вимогу податкової потрібно виконати. Інших варіантів ми тут не бачимо і ось чому:

У пп. 38.9 підр. 10 розд. ХХ ПКУ зазначено, що під час нарахування (виплати) ФОП, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи у джерела виплати.

Тимчасово окупована територія – територія окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, визначена відповідно до Постанови ВРУ № 254-VIII «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та перелік населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення затверджений розпорядженням КМУ від 07.11.2014 р. №1085-р.

Про необхідність утримання ПДФО в розглядуваній ситуації пише податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 103.02, ЗІР: «Чи потрібно СГ та/або самозайнятій особі утримувати ПДФО під час нарахування (виплати) ФОП, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, доходу від здійснення ними підприємницької діяльності?».

Те саме щодо ВЗ у відповіді на питання в підкатегорії 126.05, ЗІР: «Чи потрібно СГ та/або самозайнятій особі утримувати військовий збір під час нарахування (виплати) ФОП, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, з доходу від здійснення ними підприємницької діяльності?».

 

А чи можна зараз скористатися строком давності, щоб не сплачувати податки і не уточнювати форму №1ДФ за перші два квартали 2018 року?

Ні, не можна.

Тому що відповідно до пп. 52-2 підр. 10 розд. ХХ ПКУ на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ.

Аби не ця норма, то податковий строк давності за виплатами, здійсненими у першому та другому кварталі 2018 року, сплив би, відповідно, в першому (11.05.2021 р.) та другому кварталі 2021 року (10.08.2021 р.). А тому зазначену помилку, виявлену вже після 10.08.2021 р., можна було не виправляти. Але, повторимося, на жаль, на період карантину перебіг строків давності зупиняється.

 

Чи можна було у 2018 році не сплачувати податки, якщо придбаний в 2018 році у ФОПів товар у тому ж таки році повернули, а повернення оплати буде в 2021 році?

Ні, не можна. Тому що доходи на користь ФОП визначають за касовим методом, тобто, за датою оплати.  Оскільки оплата у 2018 році, то й дохід в 2018 році, який підлягає оподаткуванню.

Якщо повернення у 2021 році, то й дохід з податками потрібно відсторнувати у 2021 році, відобразивши у додатку 4ДФ до об’єднаної звітності (який прийшов на заміну форми №1ДФ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.202480
  • Чи можна скасувати подані Повідомлення КІК?
    Фізособа помилково подала Повідомлення КІК. Чи потрібно і чи можливо скасувати вже подане Повідомлення?
    11.03.202441
  • Податкова соцпільга на двох дітей, одна з яких дитина з інвалідністю: два випадки
    Два випадки ПСП на дітей: 1) Працівник має двох дітей, одна з яких дитина з інвалідністю, діти до 15 років. Який розмір ПСП та кількість додаткової відпустки на дітей у цьому випадку? 2) Працівник має двоє дітей, одна з яких дитина з інвалідністю, вік дітей 9 та 16 років. Який розмір ПСП та кількість днів відпустки на дітей?
    31.01.202425
  • Як визначити загальний дохід резидента Дія. Сіті за Законом №1667?
    Одним із критеріїв збереження статусу резидента Дія. Сіті є виконання умови: сума кваліфікованого доходу юрособи, отриманого за певний період становить не менше 90% суми загального доходу юрособи за той ж період (за наявності загального доходу). Чи правильно, що підприємство має керуватися визначенням загального доходу юрособи відповідно до п. 3 ст. 1 Закону №1667?
    29.01.2024175
  • Контракт між БФ та волонтером: відшкодування витрат
    Благодійний фонд має контракт з волонтером, який не є працівником БФ. Чи можна на його ім'я зробити платіжну картку від БФ? Якщо волонтер сплачує за готель власними коштами, надає касовий чек, як БФ закрити ці витрати, яким документом і як їх відшкодувати? Чи може волонтер проводити зустрічі в ресторані, відзвітувати БФ, надавши чек з ресторану для компенсації витрат?
    24.01.202452