• Посилання скопійовано

Пролонгація договору позики заднім числом: які наслідки?

Підприємство має прострочену кредиторську заборгованість за договором позики з нерезидентом. Термін повернення позики - 31.08.18 р. Відсотки з цього періоду за договором не нараховуються. У липні 2021 р. прийнято рішення продовжити договір заднім числом з 01.09.18 по 01.09.23 рр. Чи потрібно нарахувати відсотки з 01.09.18 р. і чи має підприємство право включити їх до витрат 2021 року? З якого періоду дисконтувати таку заборгованість?

Оскільки пролонгація договору планується «заднім числом», і після пролонгації заборгованість стає довгостроковою, то дійсно виникає підстава для дисконтування такої заборгованості, теж «заднім числом». Проте зміни у НП(С)БО, які спричинили необхідність дисконтування, діють з 2019 року. Більш докладно про те, коли і як починати дисконтування, ми писали тут та тут.

Отже, якщо у підприємства з 2019 року виникають обов’язки з дисконтування довгострокової заборгованості, висока ймовірність того, що під час перевірки контролери звернуть на це увагу.

Щодо нарахування процентів, то це питання регулюється виключно договором позики з нерезидентом, тобто воно вирішується виключно сторонами договору.

Якщо сторони вирішать, що проценти за договором повинні нараховуватись, то вони відображаються у витратах того року, за який нараховані. Це потребує змін у фінансовій звітності за відповідні роки. Так само підприємство може виправити і податкові декларації з податку на прибуток, якщо бажає зменшити оподатковуваний прибуток та суму податку. Включати витрати минулих років у поточному році не можна ані в бухобліку, ані з метою формування фінрезультату для цілей оподаткування – див. тут.

Якщо підприємство коригує фінрезультат, йому потрібно звернути увагу на пп. 140.1 та пп. 140.2 ПКУ. Докладніше про це ми писали тут.

Крім цього, процентна ставка впливає на необхідність дисконтування: якщо ставка відповідає ринковому рівню процентних ставок, дисконтування не здійснюється – див. тут

Також читайте туттут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202447
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024299
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024149
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024100